Ясен е най-вероятният нов премиер на Босна и Херцеговина

19082
Ясен е най-вероятният нов премиер на Босна и Херцеговина

Заместник-председателят на Партията за демократично действие (СДА) и дългогодишен най-близък съратник на неотдавна починалия лидер на партията Сюлейман Тахич е един от най-сериозните кандидати за нов премиер на Босна и Херцеговина. Информацията съобщава вестник "Независне новине".

СДА, Хърватската демократична общност (ХДО) и Съюзът на независимите социалдемократи (СНСД) ще започнат идната седмица преговорите за сформиране на правителство. Известно е, че и този път процесът няма да е едностранен, което се потвърждава от информациите за паралелни контакти във връзка с други политически опции, заобикалящи някои от изброените партии, информира агенция МИА.

ЕС призовава Босна да формира правителство по-скоро

Европейският съюз призова Босна и Херцеговина да формира колкото може по-скоро новото си правителство. По-рано днес външните министри ...

Мандатът за новия състав на правителството трябва да бъде връчен от Президентството на Босна и Херцеговина, в което вероятно ще намери място и представител на опозицията – Младен Иванич, кандидат на Съюза за промени в Република Сръбска.

Това поражда известни съмнения относно сформирането на новите власти в Босна, но е известно, че съгласно ротационния принцип новият премиер ще бъде бошняк, а по логиката на нещата той вероятно ще бъде функционер от СДА, спечелила най-много гласове на изборите, информира БГНЕС.

Заместник-председателят на СНСД Игор Радойчич заяви неотдавна, че в това няма нищо спорно и че неговата партия подкрепя напълно ротационния принцип. В ХДЗ също смятат, че приемат ротацията, както и през 2010 г., когато беше ред на хърватите. Сега е ред на бошняците и е логично кандидатът да бъде от партията с най-голяма подкрепа, а това е СДА.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com