Източник от ЕС: Шефът на Еврогрупата е причината за оставката на Варуфакис

10624
Източник от ЕС: Шефът на Еврогрупата е причината за оставката на Варуфакис

Една от причините за оставката на Варуфакис е остър конфликт с председателя на Еврогрупата Йерун Дейселблум, каза дипломатически източник пред агенция "ТАСС", предаде БГНЕС.

"През последните седмици министър Варуфакис изгради изключително напрегнати отношения с отделни членове на Еврогрупата, на първо място, с председателя Йерун Дийселблум", казва източникът.

Според него, противниците на Варуфакис вярват, че той нарочно е удължил преговорите и постоянно е променял позицията на преговорите, за да направи невъзможно постигането на споразумение до крайния срок.

"При тези обстоятелства е налице липса на доверие към основният гръцки преговарящ, което не е благоприятно за решаване на проблемите на Гърция, след като те отхвърлиха предложенията на кредиторите", обясни източник от европейската мисия в Брюксел.

По-рано днес гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис направи изявление, в което той обяви решението си да се оттегли. Той разкри, че бил информиран, че неговото присъствие на срещите на Еврогрупата било нежелано. "Поради тази причина напускам поста на министър на финансите", обяви Варуфакис.

Вчера (5 юли) населението на Гърция гласува на референдум, за да реши дали да приеме или да отхвърли проекта за споразумение на правителството, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фон на 25 юни. Както се посочва след обработка 100% от бюлетините, 61,31% от избирателите са гласували против споразумението с кредиторите за дълга на страната.

Междувременно френският министър на финансите Мишел Сапен призова Гърция да направи нови предложения след референдума, който отхвърли спасителния пакет с предложения, направени от международните кредитори.

"Самото гласуване не решава нищо" , каза Сапен, а думите му са първата реакция от втората икономика в Европа. По думите му "каналите с комуникация" с Гърция са "много ограничени". Той каза още, че може да бъде намерено решение. Довечера германският канцлер Ангела Меркел ще проведе среща с френския президент Франсоа Оланд на вечеря в Париж.

Цакалотос замества Варуфакис като финансов министър на Гърция

Гръцкият координатор в преговорите за спасителна помощ с международните кредитори Евклидис Цакалотос е основният кандидат на правителст...

"Европа е изправена пред труден момент. Тя ще покаже, че е силна като се защити", каза Сапен.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com