Излезе ли от еврозоната, Гърция няма да се върне

8430
Излезе ли от еврозоната, Гърция няма да се върне

Излизането на Гърция от еврозоната може да се случи до края на тази година, но Атина едва ли ще може скоро да се върне обратно там. Това заяви главният стратег по валута и инструменти с фиксирана доходност на банка Lombard Odier Стефан Моне.

Световното икономическо положение остава доста тежко през последните няколко години, почти не се наблюдава възстановяване. Подобряването не настъпва, въпреки безпрецедентните стимулиращи мерки. Основните лихви в развитите страни остават едни от най-ниските в цялата история.

Говорим за минимално равнище от 300 години насам за Великобритания, и 200 години – за САЩ, уточнява Моне. Въпреки това не се наблюдава подобряването, което означава, че нещо не работи както трябва, заключава той.

Изглежда трябва да свикваме със ситуацията, когато депресията ще продължи в течение на десетилетия, както е в Япония повече от 20 години, констатира експертът.

Гърция заема особено място на фона на европейската криза, която сериозно тревожи инвеститорите през последните месеци. Страната по-рано от всички останали изпита финансовите трудности и стана първото слабо звено в еврозоната. Държавният дълг достига вече рекордните 200% спрямо БВП, а бюджетният дефицит е около 7% от БВП.

Разходите за труд в производствения сектор са прекалено високи и неконкурентоспособни. Отрицателното салдо по сметката на текущите операции е най-високото в еврозоната и доближава 10% от БВП.

"Икономическата ситуация в Гърция остава кошмар, въпреки масовите интервенции. Трудно можем да си представим как страната ще увеличи платежоспособността си, отчитайки, че нейният БВП спада от 2009 насам", подчерта Моне.

В тази връзка вероятността страната да напусне еврозоната до края на годината е голяма. Излизането й ще бъде управляемо, за да не се предизвика верижна реакция и да се предпазят останалите слаби страни от подобна участ, смята експертът.

Последните мерки на ЕЦБ, по-конкретно OTM (outright monetary transaction) за изкупуване на държавни облигации на страните от еврозоната на вторичния дългов пазар, имат за цел да стабилизират ситуацията на дълговия пазар на Испания, Италия и Португалия.

Не е изключено за Гърция да бъде запазена възможността да се върне в еврозоната, ако постигне определени показатели, заяви Моне.

Според него международните институции като МВФ и ЕЦБ едва ли ще продължат с помощта за Гърция след нейното евентуално излизане от еврозоната, защото Атина през последните месеци сериозно е раздразнила "тройката" и представителите на европейските държави-донори. Като резултат Гърция няма да бъде в състояние да се завърне в еврозоната в течение на много години, заключи Моне.

Редактор: Бойко Пеев

Папуляс: Гърция получи достатъчно „безмилостно бичуване”

Гърция получи достатъчно „безмилостно бичуване” за своята разпиляна фискална политика и ЕС трябва да помогне на изпадналите...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com