Изборът на Павлопулос - гаранция за национално единство

29658
Изборът на Павлопулос - гаранция за национално единство
Снимка: Getty Images/Guliver

Новоизбраният гръцки президент - 64-годишният Прокопис Павлопулос, е убеден европеец и консерватор, който се дистанцира от плановете за драстични икономии, наложени на Гърция и заяви, че ще защитава националното единство.

Той е близък до "консервативната династия" Караманлис. На поста си, които е изцяло представителен, той поема ролята на обединител на нацията, която от пет години се държи на ръба на фалита и където 25% от населението в активна възраст и 50% от младежите до 25 г. са безработни. Изборът на този дясноцентрист за президент на Гърция, направен от ултралевия премиер Алексис Ципрас, спазва традиция, наложила се от преди двайсетина години и гарантира националното единство.

През 1995 г. правителството на ПАСОК на Андреас Папандреу предложи за гласуване в парламента бивш министър от консервативната "Нова демокрация" Костас Стефанопулос. Два мандата на този президент и 10 години по-късно, Костас Караманлис предложи Каролос Папуляс от ПАСОК, припомня политологът Елиас Николакопулос, цитиран от АФП. Днес номинацията, направена от Ципрас, показва неговата загриженост за единството на страната, която е в тежки отношения с международните кредитори заради непопулярните мерки за строги икономии и реформи, съпътстващи досегашните две кредитни програми.

Павлопулос заяви, че след избирането си ще се опита да изведе страната от тази кошмарна криза. "Нашата цел е да се борим не само за Гърция, но и за Европа, която трябва да преоткрие своите принципи и ценности", каза той. Макар и от дясното политическо пространство и считан от някои за васал на клана Караманлис, кандитурата му бе счетена за приемлива от управляващата /в коалиция/ крайнолява партия "Сириза", тъй като Павлопулос се дистанцира от досегашните крайни ограничения, наложени на страната от европейските кредитори, добавя политологът Николакопулос. В качеството ни на юрист той има публикация за противоречието между гръцката конституция и меморандума с кредиторите, налагащ набор от мерки за икономии с цел намаляване на дефицита, считани за недемократични.

Павлопулос е франкофил - той е завършил право във Франция. Идва от традиционно семейство с десни убеждения и не храни антигерманско чувство за разлика от своя предшественик Каролос Папуляс, който е участвал в антинацистката съпротива. Въпреки това, също като Папуляс, и той поиска публично Германия да върне на Гърция заем за германската армия, който е предоставен под натиск по време на окупацията на страната.

Това е въпрос, пораждащ напрежение между двете страни. "Не само че този въпрос не е уреден, както германският министър на финансите Шойбле твърди, ами гръцките искания имат законова основа", каза той през януари по време на предизборната си кампания. Павлопулос е роден на 10 юли 1950 г. в Каламата. Той е баща на три деца.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com