Иванов: Време е да отворим нова глава в българо-македонските отношения

6321
Иванов: Време е да отворим нова глава в българо-македонските отношения
Снимка: БГНЕС

Македония няма да влезе в НАТО на срещата на върха през следващата година, прогнозира президентът на страната Георге Иванов в лекция пред Атлантическия клуб у нас. Време е да отворим нова глава в българо-македонските отношения, каза още македонският президент.

Той призова да оставим работните групи да си свършат работа по Договора за приятелство между двете страни, предаде БНР.

Македонският президент идва в България

Президентът на Македония Георге Иванов ще пристигне на работно посещение в България, предаде македонското електронно издание Денешен. ...

Според Георге Иванов гръцките опити за блокиране на македонското членство в НАТО са незаконни и Скопие години наред е предупреждавало, че случаят с Македония е нарушение на международното законодателство, но никой не е бил склонен да чуе това предупреждение. Иванов бе категоричен, че гръцкият елит още не е излязъл от Студената война и не отчита новите реалности на Балканите и в Европа.

След въпрос защо договора за добросъседство между югозападната ни съседка и България все още не е подписан, президентът на Македония отговори, че другата седмица ще има среща на експертните групи, на която ще бъдат взети решения.

"Следващата седмица ще заседават експертите на двете работни групи и има възможност да се намери решение за спорните моменти. Така че, да оставим работните групи да си свършат работата. А аз приех още преди години предложението на българския президент, щом не можем да напреднем по темата за Договора, да подпишем Декларацията от 1998 г. вместо договор", заяви той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com