Иванов: Ако България иска да честваме Илинден от 1903 г., ще трябва да честваме и Илинден от 1944 г.

32000
Иванов: Ако България иска да честваме Илинден от 1903 г., ще трябва да честваме и Илинден от 1944 г.
Снимка: БГНЕС

Ако България иска да празнуваме заедно Илинден от 1903 г., ще трябва да празнуваме и Илинден от 1944 г. Това заявява президентът на Македония Георге Иванов, в интервю за македонският вестник ”Дневник”.

„С моя български колега обменихме писма с инициативи, които имат за цел изграждане на обстановка на доверие и сътрудничество между двете страни. Първото такова събитие, в което бяха включени и посланиците на двете страни, беше честването на Св. Кирил в Рим. Като положителен пример отваря възможността по подобен начин да се чества и в бъдеще. Необходимо е увеличаване на доверието между двете страни, двата народа, двете общества, за да допринесем за уважаване на общите европейски ценности. По отношение на Илинден тези, които искат да се присъединят към нас за честване на първия Илинден, със сигурност искат да честват и втория Илинден от 1944 г., и третия на 8 септември. Илинден е източник за продължителността на македонската свобода и македонската държавност. Символ на нашата борба за освобождаване от робството под чуждо владичество. В този момент мисля, че трябва да се съсредоточим върху договора за добросъседство и чествания, които ще ни обединяват в бъдеще. Очаквам министерствата на външните работи на двете страни през следващия период да се съсредоточат върху тези въпроси”, заявява Иванов.

Нимиц: Не се преговаря за идентичността, а само за името на Македония

Спорът за името между Македония и Гърция е въпрос, който засяга много страни, включително САЩ и Германия, и мнозина искат да бъде решен...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com