И желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул била македонска

49670
И желязната църква "Св. Стефан" в Истанбул била македонска

Желязната църква в Истанбул е македонска. Това твърди електронното издание “Македонска нация“. Според автора на текста Тихомир Каранфилов църквата била изградена с парите на жителите на Охрид, Ресен и Велес.

„Малцина знаят, че в двора на църквата са погребани доста исторически личности, сред които Партение Зографски - първият македонски учебникар, филолог, фолклорист, един от най-значимите културни и църковни дейци през 19 век и пръв македонски митрополит“, пише Каранфилов.

Ципрас се е съгласил името на Македония да не съдържа "Македония"?

Новият гръцки премиер Алексис Ципрас и коалиционният му партньор Панос Каменос са постигнали съгласие за Македония, пише днес македонск...

„Днес църквата "Свети Стефан" и известните личности, чиито паметници се намират в двора на църквата, се представят като български“, изтъква още авторът.

Той още пише, че църквата е посветена на княз Стефан Богориди, чийто мощи се намират в олтара, въпреки че бил влиятелен офицер в Османската империя. Богориди е роден през 1775 в Котон, днес в България, а умира 1859 г. в Цариград. Подкрепял Георги Раковски, приятел и сътрудник на Константин Миладинов и организатор на тайното македонско дружество в Атина, коментира Каранфилов.

„В двора на църквата са погребани много известни личности и църковни дейци: Иларион Макариополски, Авксентий Велешки, Паисий Пловдивски, както и Партений Зогравски – първият македонски архимандрит, подстриган от цариградския патриарх, а след това поставен за епископ на Полянската епархия. Първото, за което се ангажирал македонският владика, е въвеждането на църковнославянски език в църквите на македонските миряни, с което намалил влиянието на гръцката църква. Той е автор на много произведения, които са основа за граматиката на македонския език. Партений Зографски систематизира различията между българския и македонския народ“, пише авторът и добавя, че църквата е реставрирана с пари от Министерството на културата на България през 2002 и 2005 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com