Хърватия се оттегля от арбитража за граничния спор със Словения

8077
Хърватия се оттегля от арбитража за граничния спор със Словения
Снимка: Getty Images / Guliver

Хърватското правителство взе решение за започване на процедура за отмяна на договора за арбитража със Словения, подписан в Стокхолм през 2009 г., заради негово нарушаване от страна на Любляна, предаде Hrvatska radio i televizija /HRT.

Външният министър на Хърватия Весна Пусич е заявила, че министерството ще информира Словения, че заради нарушаването на споразумението са се създали условия за негово отменяне, съгласно международното право.

Българският и хърватският подход към туризма - личи си по рекламата

До съвсем скоро българският морски туризъм разчиташе предимно на летовници от бившия Съветски съюз, най-вече от Русия и Украйна. Но сле...

В нотата, която хърватското МВнР ще отправи към Словения, ще се посочва, че договорът се отменя считано от датата на изпращане на дипломатическата нота.

Припомняме, че Хърватия и Словения подписаха договор през 2009 г., с който се съгласиха арбитражен съд да решава за граничния спор между двете страни.

Загреб и Любляна спорят за сухоземна и морска граница в района на Пиранския залив в Адриатическо море, където Словения иска директен достъп до международни води. Заради спора Любляна блокира членството на Хърватия в ЕС през 2008 г. С подписването на договора беше дадена възможност на Хърватия да се присъедини към ЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com