Хърватия се надява да реши догодина териториалния спор със Словения

26920
Хърватия се надява да реши догодина териториалния спор със Словения
Снимка: Getty Images / Guliver

Реално до началото на 2015 година, или най късно до лятото на 2015 година може да се очаква да бъде взето решение от Международния арбитражен съд в Хага по хъраватско-словенския граничен спор. Прогнозата направи пред БНР хърватският заместник-министър на външните работи Андреа Жгомбич. Тя ръководи юридическия екип на Загреб пред съда в Хага.

Според Жгомбич решението ще бъде оканчателно и ще постави точка на дългогодишния спор, който за момент заплашваше да спре присъединяването на Хърватия към ЕС поради наложената от Словения блокада в хода на този спор, информира БНР.

Държавният дълг на Хърватия достигна 77% от БВП

Хърватският държавен дълг в края на юни достигна 32,8 милиарда евро или 77% от Брутния й вътрешен продукт, показва статистиката на "Евр...

"Няма предварително определен срок, в който да бъде взето решение по спора, но се очаква, че няма да се чакат арбитрите, които са отлични юристи и експерти. Мисля, че до началото на 2015 г. или най-късно до началото на лятото, ще бъде реално Международният арбитражен съд да вземе своето решение. Това решение ще бъде окончателно и задължаващо и двете страни и няма да има възможности да се внасят никакви жалби. Както арбитрите определят границата, това ще бъде окончателната граница".

Хърватия се надява, че когато съдът в Хага решава спора, ще изходи от принципите на правото, но и на добросъседството.

Подобни териториални спорове има и между други бивши югославски републики, които трябва да бъдат решавани с ресурсите на международното право.

"Най-важното, според мен, е да се знае, че откритите въпроси не трябва да бъдат база за напрежение или политически натиск върху държавите и затова трябва да се разрешават по един цивилизован нацин като използваните и директните преговори между заинтересованите държави или да бъде търсен посредник, който би могъл да осигури добрите си услуги за намиране на подходящо решение", коментира още Жгомбич.

Хърватия спира турските сериали

Турските сериали спират да се излъчват в Хърватия. Местната телевизия "Нова" спира епизодите на два популярни турски сериала зарад...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com