Хиляди протестират в Македония за втора поредна вечер

8064
Хиляди протестират в Македония за втора поредна вечер

Няколко хиляди души за втори пореден ден протестират срещу режима на премиера Никола Груевски в центъра на македонската столица Скопие.

След като силите на реда блокираха всички улици, водещи към сградата на правителството, множеството се отправи към Народното събрание, където скандира "Убийци", "Оставка", "Груйо ти си приключил" и "Пуснете народа в сградата". Движението пред парламента е напълно блокирано от протестиращите, които са предимно млади хора, съобщава БГНЕС.

Това е вторият пореден протест в Скопие след разкритията на опозицията, че Груевски и неговите най-приближени - вътрешният министър Гордана Янкуловска и директорът на спецслужбите Сашо Миялков /братовчед на Груевски, бел.ред./ са прикрили убийството на 21-годишния младеж Мартин Нешковски от полицай през юни 2011 година. Нешковски бе убит в центъра на града по време на празненствата на партията на Груевски ВМРО-ДПМНЕ за победата на парламентарните избори.

Сред протестиращите е и лидерът на новосформираното гражданско движение "Има бъдеще" Владимир Лазаревик. Пред пратеника на БГНЕС той заяви, че "дните на този режим са преброени". "Ще сложим край на тази система, която съществува от десетилетия в Македония", каза още Лазаревик.

При вчерашните протести се стигна до тежки инциденти с десетки ранени, включително и полицаи. От опозицията днес обявиха, че "Груевски е избрал пътя на най-големите диктатори като Милошевич и Чаушеску за падане от власт".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com