Хелзинкският комитет: Полицията в Македония е използвала неправомерна сила

4727
Хелзинкският комитет: Полицията в Македония е използвала неправомерна сила

Полицията в Скопие е използвала непропорционална и прекомерна сила при разпръскванено на вчерашния протест пред сградата на правителството. Това заявиха от Хелзинкския комитет по човешките права по пово вчерашните събития в македонската столица.

"Полицейските служители не се ограничиха използването на сила само за онези граждани, които са бяха агресивни към тях, но безразборно биеха и тъпчеха всички граждани, от които голяма част седяха спокойно на земята с вдигнати ръце, гласи становище на комитета. След това полицията пристъпи към задържане на участниците в протеста. При задържането полицията отново безразборно приложи прекомерна и непропорционална сила. Задържането е продължило дори, след като гражданите вече не са участвали в протеста и са били тръгнали към домовете си. Това се потвърждава и от факта, че в 23.30 ч полицейските служители насилствено влязоха в повече обекти, между които и библиотека "Братя Миладинови", където отново приложиха непропорционална и прекомерна сила към всички младежи, които са присъствали в библиотеката. Поводът бил, че част от тях очевидно са били участници в протеста", се посочва още в съобщението от Хелзинкския комитет.

При вчерашните инциденти са били задържани над 40 души, от които по-голямата част все още са държани в полицейските участъци на Скопие. Представителите на комисията забелязали, че голяма част от задържаните не са били част от групата, която е имала сблъсъци с полицията, а част от тях изобщо не са участвали в протеста.

В протеста участваха 2000 души. Поводът бе информацията на опозицията, че МВР укрива информация за извършено от охраната на премиера Никола Груевски убийството през 2011 г. 22-годишният демонстрант Мартин Нешковски. Десетки бяха ранени по време на демонстрациите.

Междувременно стана ясно, че Партията ДОМ на Лиляна Поповска официално напусна управляващата коалиция в съседна Република Македония. В решението на Изпълнителния комитет на ДОМ се казва, че напускането е продиктувано от последното развитие на политическата ситуация в страната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com