Гърция затвърди позицията си за името на Македония

24290
Гърция затвърди позицията си за името на Македония

Гръцкото външно министерство днес направи поредното си изявление за позицията на Атина относно въпроса за името на Македония.

Министерството смята, че е "полезно да напомни на някои гърци, че някои екстремни кръгове се правят, че не знаят нищо или са изненадани от това, което научават сега от думите на министъра на външните работи по време на Общото събрание на ООН за позицията на Гърция във връзка със спора за името на Македония". В съобщението се напомня, че позицията на Гърция е за сложно име с географско определение преди името "Македония", а не названието "Република", е формирана в продължение на много години и за това постоянно се говори в гръцкия парламент и по време на международните срещи, предаде БГНЕС.

Посредникът на ООН в процеса Матю Нимиц също участва в изграждането на тази позиция.

"Предполагаме, очевидно за всички е, че временното име (Бивша югославска република Македония), с което нашата съседна страна влезе в ООН през 1993 г. и с което участва в голям брой международни организации, дейности и срещи, е сложно име с прилагателни пред името "Република", а не пред названието "Македония". Това временно име не се използва във всички случаи, а в международни организации и срещи, но за съжаление не и вътре в страната, нито в паспортите", се казва в гръцкото изявление.

В него се подчертава, че това е ситуация, в която се нарушава международното право и е необходима промяна. "Гръцката отговорна и ясна позиция е единствената, която води към промяна на тази ситуация", се казва в края на съобщението от гръцкото Министерство на външните работи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com