Гърция предупреждава туристите да носят пари в брой

11421
Гърция предупреждава туристите да носят пари в брой

Туристите в Гърция са посъветвани да носят евро в банкноти и монети, в случай че дълговата криза на страната се изостри и местните банки извадят от употреба банкоматите, съобщи в. "Телеграф", цитиран от БГНЕС.

От гръцкия туристически съвет в Лондон казвали, че макар да не предвиждат скорошни проблеми, посетителите на страната не бива да разчитат само на кредитни карти или на местните банкомати.

Пътуващите трябва "да носят достатъчно пари за покриване на наложителни разходи и всякакви неочаквани забавяния на плащания по електронен път", допълват тази информация от британското външно министерство.

Туристически експерти съветват пътниците да разполагат с пари в брой, с които да могат да покрият разходите си за период между три и пет дни, но да носят и кредитните си карти.

Гръцката икономика се приближи към фалит, след като вчера европейските финансови министри отхвърлиха програма за голяма спасителна програма като продължение на действията, предприемани през 2010 и 2012 г. Преговорите с управляващата лява радикална партия СИРИЗА зациклиха, тъй като правителството отказва да въвежда нови строги ограничителни мерки.

Икономисти са на мнение, че ако й бъде отказано спешно финансиране за покриване на летните дългови плащания, Гърция може да избере опцията за излизане от еврозоната. Подобен сценарий, освен че би предизвикал хаос на финансовите пазари, може да доведе до масово теглене на пари в брой от банките, които биха прекратили функционирането на банкоматите, казват експерти.

Боб Аткинсън от Travelsupermarket.com припомня, че в Кипър през 2013 г. при спасителните мерки банките ограничиха тегленето на пари, а някои магазини и ресторанти не приемаха плащане с кредитни карти. "Ако през следващите няколко седмици пътувате до Гърция, следете новините, проверявайте официалните съвети към туристи и винаги разчитайте на различни начини за плащане на сметки", допълва той.

От гръцката национална туристическа организация казват: "Не очакваме никакви проблеми с банковата система в Гърция – нещата са както обикновено. Бихме посъветвали идващите на почивка да правят комбинация от плащания в брой, с дебитни и кредитни карти, както те правят при пътуване в която и да е страна".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com