Гърция представи пред ЕК реформите си - вдигане на ДДС и приватизация

5651
Гърция представи пред ЕК реформите си - вдигане на ДДС и приватизация
Снимка: Gettyimages

Гърция е предоставила на ЕК нов коригиран списък от реформи за следващия транш финансова помощ.

Съдържащите се в документа мерки са свързани с повишаване на ДДС, борбата с укриването на данъци, приватизацията на държавната собственост, които се очаква да донесат на бюджета на страната почти 6 милиарда евро, съобщи вестник Financial Times, цитиран от БГНЕС.

Една от основните цели на документа е отключване на краткосрочно финансиране, което ще позволи на гръцкото правителство да изпълни своите финансови задължения.

Гърция ще изпълни задълженията си към Международния валутен фонд до 9 април, заяви правителственият говорител Гавриил Сакеларидис, цитиран от Радио Атина.

Пред агенция Reuters Сакеларидис каза, че преговорите, които Гърция води с кредиторите, са скъсили дистанцията, и че на тях е било постигнато сближаване на позициите. Той изрази надежда, че в следващите дни ще има по-нататъшен напредък и че скоро ще се стигне до позитивен резултат на среща на Еврогрупата, на която ще бъде ратифицирано и споразумението за допълнителна финансова помощ.

Уточненията на правителствения говорител идват, след като гръцкият министър на вътрешните работи Никос Вуцис заплаши, че страната може да отложи плащането, което трябва да направи към МВФ в началото на този месец. Става дума за кредит в размер на 450 млн. евро, който Атина трябва да върне до 9 април.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com