Гърция отрече да е пред фалит

5491
Гърция отрече да е пред фалит
Снимка: Getty Images

Гръцкото правителство опроверга информацията на "Файнешъл Таймс", че страната се готови за обявяване в неплатежоспособност, ако Атина не постигне споразумение с кредиторите си до края на месеца и заяви, че преговорите вървят към "бързо" намиране на решение.

"Гърция не се готви за каквато и неплатежоспособност по дълга, като същото важи и за нейните кредитори. Преговорите протичат бързо и в посока към намиране на взаимноизгодно решение. Това, което изглежда измъчва непрекъснато мнозина, е, че гръцкото правителство е твърдо решено да сложи край на политиката на строги икономии", съобщиха от канцеларията на гръцкия премиер Алексис Ципрас, цитирана от "Ройтерс" и Стандарт нюз.

Атина готова за фалит, ако няма споразумение с кредиторите

Правителството на Гърция се готви да обяви фалит по държавния дълг, ако не може да постигнех споразумение с международните кредитори ...

Позовавайки се на хора, запознати с въпроса, вчера "Файнешъл Таймс" съобщи, че Атина може да откаже предстоящи през май и юни поредни плащания към МВФ в размер на 2,5 млрд. евро, ако в скоро време не успее да постигне споразумение (дълг за 203 млн. евро с падеж на 1-ви май и за 770 млн. евро на 12-ти май, като през юни предстои ново погасяване на гръцко задължение към МВФ за 1,6 млрд. евро). През лятото (юли и август) предстои и покриване на дълг към ЕЦБ за цели 7 млрд. евро.

Според изданието властите в Гърция могат да се окажат в "технически фалит" след 1-ви юни, ако не успеят да покрият задължения към МВФ за 2,5 млрд. евро в началото на май, тъй като правилата на Фонда дават около 30 дена т.нар. "гратисен период" при неспособност за покриване на задължения в скрок.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com