Гърция обвини Турция, че се възползва от руското ембарго

40534
Гърция обвини Турция, че се възползва от руското ембарго

Гърция разкритикува Турция, без да я назовава конкретно, заради липсата на солидарност с европейските страни, засегнати от руското ембарго, и я обвини, че се "възползва" от положението, за да засили позициите си, предаде БГНЕС.

"ЕС и нашите евроатлантически партньори трябва бързо да разберат, че не е възможно кандидати за присъединяване към ЕС, членове на Алианса да участват в европейската политика и да се възползват от цената, понесена от страните членки", заяви гръцкият външен министър Евангелос Венизелос в комюнике, посветено на руското ембарго.

Той не дава никакви подробности и не посочва цифри относно начина, по който Турция се е възползвала от ембаргото за сметка на ЕС. Но редица медии съобщиха, че турски министри са изразили в последните дни задоволство от предложените перспективи на техните производители от търговската война между Русия и ЕС.

В Туитър турският министър на финансите Мехмед Шимшек определи като "добра новина" съобщението на руската агенция РИА "Новости" за преговори между Москва и Анкара относно внос на турски плодове и зеленчуци. Турският министър на икономиката също заяви пред турски медии, че страната му ще "постави интересите си на най-високо място, сближавайки се с Русия".

Венизелос съобщи, че Гърция ще се постарае да обезщети местните производители, които ще претърпят търговски загуби, свързани с ембаргото. Макар че по данни на министерството на икономическото развитие руският пазар приема само 1,5% от целия гръцки износ, той е един от основните за производителите на плодове и зеленчуци. Заетите в рибарската промишленост и производителите на нектарини в областите Пела и Иматия в Северозападна Гърция изнасят близо половината от продукцията си в Русия.

Техни представители съобщиха пред осведомителната агенция АНА-МПА, че руските вносители са се отказали от поръчките си и че в хладилниците на кооперациите в областта са се натрупали 9000 тона риба. Те се надяват на общи действия на Брюксел с испанските и френските производители.

Ягоди, киви, круши, портокали и лимони от Гърция също поемат в големи количества към Русия в други периоди от годината. Производителите на кожи, които по традиция се намират в северната част на страната, реализират една четвърт от износа си към Русия. Износът е ключов инструмент за Гърция да се възстанови от шестгодишната рецесия. Властите в Атина очакват слаб растеж от 0,6% тази година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com