Гърция издига Дора Бакояни за еврокомисар по външа политика?

21940
Гърция издига Дора Бакояни за еврокомисар по външа политика?
Снимка: Getty Images / Guliver

Гърция обмисля кандидатурата на Дора Бакояни за еврокомисар. Атина има явни претенции за висшия пост на Върховен представител за външна политика.

Очаква се утре премиерът Самарас да обяви официално кандидатурата на бившия първи дипломат. Нейният мандат като външен министър на Гърция се счита за изключилено успешен в Евросъюза, което й дава възможност за подкрепа от страна на доста европейски държави, информира БНР.

Гърция не иска еврокомисар, натоварен с нейното възстановяване

Гръцкият премиер Лукас Пападимос отхвърли днес предложението на председателя на Еврогрупата, люксембургският премиер Жан-Клод Юнкер, за...

Коментарите по кандидатурата на Бакояни подчертават, че външен министър на Евросъюза се избира след междудържавни преговори. Според дипломати в Атина силна е и кандидатурата на Кристалина Георгиева за същия пост, но Бакояни има опит именно на европейската дипломатическа сцена и добри контакти в кризисни зони на света.

В Атина текат интензивни консултации между партиите и за втора кандидатура, ако се окаже на предварителните разговори, че Бакояни няма да получи подкрепа за европейския дипломатически пост. Тогава Гърция ще представи друг експерт, по всяка вероятност за ресорите данъчна политика, екология или търговия.

Опозиционната партия СИРИЗА, която спечели евроизборите в Гърция, поиска кандидатурата на Атина за еврокомисар да бъде съгласувана с опозицията.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com