Гърция иска EFSF да й върне 1,2 млрд. евро

12454
Гърция иска EFSF да й върне 1,2 млрд. евро
Снимка: Getty Images/Guliver

Гърция иска от спасителния фонд на Европейския съюз да върне 1,2 млрд. евро, неправомерно дадени от Атина. Това съобщава източник на АФП, предаде БГНЕС.

"Президентът на еврогрупата (Йерун) Дейселблум поиска от EFSF (Европейски фонд за финансова стабилност) да осигури анализ по въпроса. Също така той поиска от председателя на работната група на еврогрупата да се заеме с въпроса най-скоро", заяви говорител на EFSF.

Миналия месец новото правителство в Гърция беше задължено да върне на EFSF 10,9 млрд. евро, които са останали неизползвани в спасителен фонд, създаден за рекапитализацията на гръцките банки.

Въпреки това правителството на премиера Алексис Ципрас заяви, че предишното управление е използвало 1,2 млрд. евро, за да подкрепи банките от друг източник – Гръцкия стабилизационен фонд. Макар че изглежда малка, сумата е важна за новото правителство.

Гръцките кредитори от своя страна обаче дадоха да се разбере, че оставащите средства в спасителната програма за страната в размер на 240 млрд. евро няма да бъдат усвоявани докато Атина не представи подробен план на реформите, които възнамерява да направи.

EFSF беше създаден през 2010 г., за да осигури финансова помощ за Гърция, Ирландия и Португалия. По-късно беше заменен от Европейския стабилизационен механизъм.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com