Гърция гласува на съдбовни парламентарни избори

16453
Гърция гласува на съдбовни парламентарни избори
Снимка: Getty Images / Guliver

Започна гласуването в извънредните парламентарни избори в Гърция. Изборният ден стартира в 07.00 часа сутринта и ще продължи до 19.00 часа. В страната са разкрити над 19 000 избирателни участъка. Право на глас имат 9 808 760 гръцки граждани.

Според конституцията на Гърция гласуването е задължително. Избирател, който без основания не осъществи правото си на избор, се наказва с лишаване от свобода за срок от един месец до една година, съобщава РИА Новости.

Гърция е в трепетно очакване на утрешните избори

826 журналисти от 45 страни ще отразяват извънредните парламентарни избори в Гърция утре. Пратениците на световните медии са с 35 на ст...

Парламентарните избори в южната ни съседка са ключови, които може да поставят властта в ръцете на СИРИЗА – партия, която се противопоставя на строгите икономии. Евентуална нейна победа може да доведе до предоговаряне на условията на международната спасителна програма за Гърция.

СИРИЗА, ръководена от 40-годишния Алексис Ципрас, води пред консервативната партия на премиера Андонис Самарас – "Нова демокрация", с около 4%, според социологическите проучвания преди вота.

Ципрас иска съкращаване на огромния дълг на Гърция в размер на 318 млрд. евро и край на съкращенията на заплатите и в публичните разходи, наложени от международните кредитори – ЕС и МВФ.

Възможната победа на радикалната лява партия предизвика опасения, че Гърция може да обяви невъзможност да изпълнява ангажиментите по дълга си и да излезе от еврозоната.

Германия нямала план за евентуално излизане на Гърция от еврозоната

Германското правителство не разработва никакви планове за евентуалното излизане на Гърция от еврозоната. Това коментира днес заяви герм...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com