Гърция е заплашена от недостиг на стоки и от тероризъм

9608
Гърция е заплашена от недостиг на стоки и от тероризъм
Снимка: Getty Images/Guliver

Неуспехът за постигане на споразумение между Гърция и кредиторите й може да доведе до бързо влошаване на икономиката, геополитически разриви и повишаване на терористичната заплаха в Европа и САЩ, казват експерти, цитирани от CNBC.

Във вторник Гърция се оказа в просрочие на дълговете, след като не успя да върне 1,6 милиарда евро на МВФ. Страната ограничи финансовите средства, които гръцките граждани могат да теглят от банките, докато местните финансови институции са с опасно ниско ниво на ликвидните средства. Капиталовият контрол е само върхът на айсберга, казва Анастасиос Економу – основател на международната холдингова компания iGroup. Бизнесът в Гърция вече се сблъска с трудности при закупуването на продукти и с отхвърляне на кредитните карти, предстои недостиг на жизненоважни продукти, казва той.

Еврозоната ще изостави Гърция, ако резултатът от референдума е "Не"

Ръководителят на Еврогрупата Йерун Диселблум заяви, че Еврозоната няма да може да подкрепи Гърция, ако отговорът на предстоящия референ...

В сряда премиерът на Гърция Алексис Ципрас потвърди, че страната ще проведе обявения по-рано референдум по предложенията на кредиторите, които предвиждат нови рестриктивни мерки. Референдумът е крайно неподходящ, казва Економу. Независимо от резултата гръцката икономика ще продължи да се влошава, докато правителството доизпипва споразумението с Европа или обмисля излизането си от еврозоната. „Идеята е, че отхвърлянето на споразумението на референдума ще даде на Атина повече сила в преговорния процес. Европа обаче не вижда така нещата и мисля, че е много важно хората да разберат това”, обяснява експертът.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com