Гърция - времето за компромис изтича

32362
Гърция - времето за компромис изтича
Снимка: Getty Images / Guliver

Атина. Времето за компромисно споразумение по гръцкия дълг между Гърция и международните кредитори изтича след ултиматума, който в понеделник бе направен в края на последната среща на еврогрупата в Брюксел, предупреждават анализатори, цитирани от Xinhua.

Новоизбраният премиер на Гърция Алексис Ципрас получи няколко дни, за да вземе окончателно решение, което ще реши икономическото бъдеще на страната и членството й в еврозоната. В понеделник преговорите между двете страни се провалиха за трети път в рамките на седмица, след като гръцкият финансов министър отказа да подпише проектодокумент, предвиждащ удължаване на 4-годишната помощна програма, която изтича на 28 февруари.

Ръководителят на еврогрупата Йерун Диселблум даде на Гърция време до петък, за да преразгледа становището си и да поиска удължаване на настоящия план, така че да получи още време и през следващите месеци да се проведат разговори по гръцките предложения за дълга. Без навременно споразумение Гърция рискува да остане без жизненоважната помощ, която от 2010 година я държи на повърхността. Рискът от излизането на Гърция от еврозоната отново нарасна, казват по този повод анализаторите.

За лявото правителство, което бе избрано на 25 януари благодарение на платформа срещу спасителния план и мерките за икономии, „няма вариант за споразумение за удължаване на „грешките, които предизвикаха хуманитарна криза”. Междувременно обаче часовникът тиктака и натискът върху Атина расте. Вниманието се премести и върху Европейската централна банка, която трябва да реши дали да увеличи размера на Механизма за спешна помощ за осигуряване на ликвидност, с който се финансират гръцките банки. След като през последните три месеца от гръцките банки бяха изтеглени 20 милиарда евро, без финансиране Гърция може да изпадне във финансово затруднение в рамките на няколко седмици, предупреждават анализатори.

„С всеки ден дилемите пред премиера Ципрас стават все по-ясни – Ципрас ще трябва или да приеме компромис с променена програма, или да се бие докрай”, анализира вестник Kathimerini.

Какво означава „докрай”?

„Това означава, че той трябва да е готов да приеме обаждане от Марио Драги, който олицетворява железния юмрук на еврозоната, и да чуе предупреждението на ЕЦБ, че спешната ликвидна помощ за гръцките банки ще бъде спряна, ако не бъде постигнато споразумение. Тази заплаха вече беше използвана срещу Кипър, както и срещу Гърция и Ирландия, когато трябваше да подпишат спасителните си програми”, обяснява статия във вестника.

„Отсега нататък, след всичко, което се случи в еврогрупата, няма много останали варианти пред гръцкото правителство и Ципрас. Ултиматумът бе много конкретен и подкрепен от всички финансови министри от еврозоната. Гърция остана сама, без съюзници и с ограничено време”, обобщава главният редактор на вестник „То Вима” Андонис Каракусис. Според него Ципрас или трябва да потърси компромисно решение, като удължи програмата, или да тръгне по пътя на конфликта и да поеме цялата отговорност за това.

И в двата случая на 40-годишния премиер няма да му е лесно. При първия вариант той ще се сблъска с гнева на своите избиратели и на хардлайнерите от партията, които няма да искат да се помирят с променената политическа програма. Вторият обаче изглежда по-опасен. В случай на разрив с кредиторите Гърция ще влезе в „непознати води” и рискува финансов колапс и излизане от еврозоната след 5 години на трудни саможертви.

Xinhua

До 24 часа Гърция ще поиска продължаване на заема от ЕС

Утре, 19 февруари, Гърция ще подаде заявка за продължаване на кредитния договор с ЕС. Това оповести днес пред журналисти лидерът на пар...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com