Гръцкият референдум - колко лошо е положението в страната?

13702
Гръцкият референдум - колко лошо е положението в страната?
Снимка: Getty Images/Guliver

С просрочените плащания в размер на 1,6 млрд. евро, които Гърция не плати на МВФ на 30 юни, перспективите за гръцкия финансов хаос стават все по-реални, коментира CNBC.

Банките в страната бяха затворени, правителството наложи капиталов контрол на паричните потоци от и към страната. Премиерът обяви референдум, в който гръцките избиратели да решат дали са готови на по-строги ограничения пред перспективата за излизане от еврозоната.

Колко зле са нещата?

Гърция дължи на чуждестранни кредитори около 280 милиарда евро (бел. ред. - сметката на BBC за гръцкия дълг е за 320 млрд. евро, от които 60% са към еврозоната, 10% към МВФ, 6% към ЕЦБ, 3% към гръцки банки, 1% към чужди банки, 1% към Гръцката централна банка и 15% към други субекти), включително 242,8 млрд. долара на публични и квази-публични организации, като МВФ, ЕК и ЕЦБ. Тя не разполага с пари, за да извърши плащането на дължимото и не може да сключи сделка за преструктуриране и рефинансиране на задължението, което повдига перспективата на евентуален фалит. Двете страни говорят за пакет от 18 милиарда евро за рефинансиране на част от този дълг.

Частните кредитори на Гърция опростиха около 75 на сто от дълга към тях през 2012 г., но публичните субекти се съпротивляват на подобен ход.

Защо преговорите се провалиха?

Така наречената тройка от МВФ, ЕЦБ и ЕК търсеше комбинация от съкращения на разходите, най-политически чувствителни са към пенсиите, увеличаването на данъците. Гърция има данъчна ставка от 42% за всички, които получават повече от 42 000 евро на година. В допълнение, нацията има данък върху добавената стойност в размер на 23%, социално осигуряване и данъци също много по-високи, отколкото в САЩ. Гръцкият премиер Алексис Ципрас заяви, че страната, в която 25,6% от гражданите са безработни, не може да преживее по-строги икономии.

Какво направи правителството?

Противничката на строгите икономии "Сириза" насрочи референдум, въведе капиталов контрол и лимит за тегнете от банките, които затвориха за една седмица.

Докато повечето вътрешни сделки остават почти незасегнати, има лимит от дневно теглене в размер на 60 евро, а международните сделки подлежат на одобрение. Гръцките банки регистрираха рязък спад на депозити, което понижи способността на банките да посрещат международните си задължения. След няколко поредни увеличавания на спешната ликвидност за гръцките банки (ELA) Европа блокира механизма след провала в преговорите миналия уикенд.

"Въпреки, че гръцкото правителство многократно е подчертавало, че това не е референдум за членството на Гърция от еврозоната, ние вярваме, че на практика е", заяви икономистът Диего Искаро от "IHS Global Insight".

Как бъркотията ще се отрази на пазарите в Европа и САЩ?

Търговията на европейските пазари тръгна рязко надолу в понеделник (29 юни). Но ефектът може да е краткосрочен. S&P Capital IQ публикува 70-годишен исторически анализ на последните пазарни сътресения, който показва, че събития като тези водят до спад в размер на 2,4% на следващия ден за търговия - спад, който се възстановява средно за следващите две седмици.

"Гърция представлява по-малко от 2% от БВП на ЕС", каза Сам Стовъл, стратег на Standard&Poor's. "Само по себе си, нейното неизпълнение на задълженията или излизане от еврозоната няма да шокира ЕС. ... И все пак, ако кризата с драхмата предизвиква спад на пазара с повече от 10%, което не се е случвало от октомври 2011 г., то това може да е скрита благословия. Както показва историята, предходните пазарни шокове обикновено са се доказали като по-добри възможности за купуване от сигурността, като преди всичко тези събития не са променили драматично хода на глобалния икономически растеж.

Какво ще се случи, ако Гърция напусне еврото или бъде принудена да се откаже от еврото?

Оценките за това колко ще струва гръцката драхма са разновидни и варират от 340 драхми за долар до 1000 драхми за долар. Още преди Гърция да бъде (или да не бъде) принудена да напусне валутния съюз, се говори за изпълнението на задълженията при т.нар. "паралелна валута, чиято стойност е висока несигурност.

Работили досега програма за икономии на МВФ?

Не. Аскетизъм е правилото в Гърция, откакто първата програма за преструктуриране на дълга беше одобрена през 2010 г. Но нивото на безработица в Гърция е почти три пъти по-високо оттогава, а годишният брутен вътрешен продукт е спаднал със 100 млрд. евро или почти 30%. Производителността спадна толкова бързо, че първичният дефицит отново е 2 на сто от БВП, въпреки контрола върху разходите. Това не е много по-различно, отколкото в САЩ, но дефицитът на САЩ като процент от продукцията не се намалява, защото икономиката на САЩ се увеличава.

Какво означава това за гръцкия туризъм?

Несигурността опорочава гръцкия туризъм. Туризмът съставлява 18% от икономиката на страната и осигурява работа на една четвърт от хората, според Асоциацията на гръцките туристически предприятия. Гърция привлича най-много 17 милиона посетители годишно, два пъти повече от населението на страната, а на практика това е единствената индустрия, която продължава да расте в страна, в която около 59 предприятия фалират ежедневно. Но туристите също започват да намаляват заради проблема с банкоматите и увеличаването на все повече търговци, които не желаят да приемат кредитни карти. Преминаването от евро към драхма ще доведе до период, който ваканцията в Гърция ще бъде доста евтина за западните туристи.

Колко време въздействието на кризата ще продължи да натиска индустрията е трудно да се прогнозира.

Източник: БГНЕС

И PayPal се отказа от Гърция - засега

Заради банковата ваканция в Гърция PayPal спря операцията си на територията на южната ни съседка. "Поради новите решения на гръцките в...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com