Гръцкият премиер Алексис Ципрас подаде оставка

11641
Гръцкият премиер Алексис Ципрас подаде оставка
Снимка: Getty Images

Правителството на Гърция подава оставка. Това обяви премиерът Алексис Ципрас в телевизионно обръщение към гръцкия народ.

"Веднага след обръщението си ще подам на президента молбата за своята оставка и за оставката на правителството", каза Ципрас, цитиран от ТАСС.

Той призова и за провеждането на предсрочни избори на 20 септември. Датата вече бе съобщена по-рано днес от правителствен източник.

В Гърция ще се проведат предсрочни избори на 20 септември

На 20 септември в Гърция ще се проведат предсрочни парламентрани избори. Това съобщи BBC в профила си в Twitter. Информацията е базира...

"Народът трябва да реши на предсрочните парламентарни избори какво сме постигнали и кой ще води страната по-нататък. Предлагам на съда на гръцкия народ всичко, какво съм постигнал", изтъкна Ципрас, цитиран от световните агенции. Той добави, че постигнатото не е това, което е искал, но е възможно най-доброто за момента.

Премиерът беше остър противник на политиката на икономии, която се налага от международната тройка кредитори - ЕК, ЕЦБ и ЕК.

На 5-ти юли той проведе и референдум, на който гърците масово отхвърлиха условията на международните кредитори, но само десетина дни по-късно министър-председятелят прие всички условия. Това предизвика известно напрежение в редиците на неговата партия, а финансовият министър Янис Варуфакис подаде оставка.

Реално гръцкото правителството изгуби мнозинството в парламента и не е в състояние да проведе политиката за реформи, които са обвързани от третия пакет от спасителна помощ.

От централите на опозиционните партии вече коментираха,че не желаят нови избори и обвиниха управляващата партия СИРИЗА, че избягва отговорността за прилагане на строгите реформи.

Ципрас пред нова битка, Гърция си спомни първия си фалит - заради турското робство

След цяла нощ на дискусии, спорове и откровени караници, гръцкият парламент одобри третия спасителен заем за страната, който отново идв...

Съгласно конституцията на Гърция след оставката на кабинета ще се даде мандат за сформиране на ново правителство на втората и третата партия по последния вот – "Нова Демокрация" и "Златна зора". Не се очаква те да постигнат сформиране на нов кабинет, вероятно ще върнат веднага мандата и ще последват предсрочни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com