Гръцкият парламент одобри третата спасителна програма

6089
Гръцкият парламент одобри третата спасителна програма
Снимка: Getty Images / Guliver

След преговори, продължили цяла нощ, гръцките депутати одобриха третата спасителна програма за южната ни съседка. Програмата е на стойност 85 млрд.евро. 230 депутати гласуваха "за", 64 - "против", а 11 се въздържаха. Бившият финансов министър Янис Варуфакис гласува "против", предаде АФП.

Документът се състои от две статии, едната, от които включва списък с около 40 реформи, изисквани от кредиторите за освобождаване на траншове от програмата за заем. Втората статия упълномощава министъра на финансите и гръцкия Фонд за финансова стабилност да подпишат споразумението и всички документи, които вървят в пакета с него. Програмата е придружена от Меморандум за разбирателство (общо 354 страници) между Европейския стабилизационен механизъм , ЕК, ЕЦБ и МВФ.

Ципрас: Мостовото финансиране ще доведе до безкрайна рецесия

Мостовото финансиране ще върне страната към безкрайна криза. Това заяви гръцкият премиер Алексис Ципрас в петък сутринта, няколко часа ...

Очаква се по-късно днес и еврогрупата (финансовите министри на страните от еврозоната) да дебатира дали да даде съгласието си за финансовата помощ.

Гърция може да получи 6,04 милиарда евро мостово финансиране, ако финансовите министри не се споразумеят за планирания трети спасителен план за Атина. Според Ципрас обаче такова финансиране ще върне държавата към "безкрайна рецесия".

Той каза още, че "няколко часа по-късно министърът на финансите на Гърция Евклид Цакалотос ще води нова битка на заседанието на Еврогрупата, защото германският финансов министър Волфганг Шойбле ще представи неразумни искания за крачка назад от вече постигнатите договорености".

 

Гръцките депутати бавят приемането на третата спасителна програма

Нощта не стигна на гръцките депутати, за да приемат третата спасителна програма за страната, очаква се гласуването да се случи до 12:...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com