Гръцкият парламент одобри провеждането на референдум

8661
Гръцкият парламент одобри провеждането на референдум
Снимка: Getty Images / Guliver

На извънредно заседание гръцкият одобри провеждането на референдум за предложенията на кредиторите на 5 юли. "За" гласуваха 178 от 300 депутати, 120 бяха против, предаде БГНЕС.

"В съответствие с предложението на правителството, на предложения референдум гръцкият народ ще трябва да реши чрез гласуване дали да приеме, или да отхвърли проекта за споразумение, представено от Европейската комисия, Европейската централна банка и Международния валутен фонд", се посочва в програмата на заседанието.

В събота през нощта министър-председателят на Гърция Алексис Ципрас обяви своето решение да се проведе референдум на 5 юли за предложението на кредиторите. Според него, гърците ще изразят своето отношение към плана на кредиторите за уреждане на дълга на страната в замяна на реформи.

"Тези предложения, които явно нарушават европейското законодателство и правото на заетост, равенство и достойнство, показват, че целта на някои от нашите партньори не са за постигане на споразумение с всички страни, а може би целят да бъде унижен целия народ", каза министър-председателят. "Ние трябва да отговорим на ултиматума на базата на суверенната воля на народа", каза Ципрас.

Еврозоната отказа да продължи спасителния план на Гърция след 30 юни

Министрите на финансите на страните от зоната на еврото отказаха днес да продължат отново програмата за оказване на помощ на Гърция с...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com