Гръцкият парламент гласува за президент

9750
Гръцкият парламент гласува за президент
Снимка: Getty Images / Guliver

Гръцкият парламент ще гласува късно следобед на първия от трите възможни тура за избор на нов президент на страната. Управляващата коалиция се надява, че кандидатът й Ставрос Димас ще получи подкрепата на най-малко 116 депутати.

Коалицията се нуждае от мнозинство от две трети или 200 депутати в 300-местния парламент, така че Димас да бъде избран още на първи тур. Ако това не се случи, което е много вероятно, вторият тур ще се състои след пет дни, на 23 декември, когато също ще са необходими 200 гласа. Третият и последен тур от гласуването ще се проведе на 29 декември, но този път ще са необходими гласовете само на 180 депутати, предаде БГНЕС.

Ако не бъде избран президент, парламентът ще бъде разпуснат в срок от десет дни и предсрочни избори ще се състоят най-рано на 25 януари и 1 февруари. Досегашните социологически изследвания показват, че на евентуални предсрочни избори победител ще бъде крайнолявата партия СИРИЗА.

В момента правителството разполага с подкрепата на 155 депутати, а шестима независими също заявиха, че ще гласуват за Димас. Коалицията се надява да успее да привлече още няколко от 24-та независими депутати и разчита също така на подкрепата на депутати от "Демократичната левица" и от партия "Независими гърци", които вече неколкократно намекнаха, че са готови да гласуват за президент.

Официално лидерът на "Независими гърци" Панос Каменос заяви, че неговата партия няма да гласува за президент на нито един от трите тура в парламента. "Демократичната левица" също съобщи, че няма да гласува за президент.

Най-голямата опозиционна партия в Гърция СИРИЗА е убедена, че правителството няма да може да получи 180 гласа, които са необходими в третия и последен тур от гласуването и твърди, че 126-127 депутати ще гласуват против Ставрос Димас. Позицията на "Демократичната левица" обаче буди загриженост, тъй като нейният председател Фотис Кувелис заяви в радио интервю, че депутати от неговата партия, които изберат да гласуват за Ставрос Димас, няма да бъдат смятани за "отлъчени или продажници". Смята се, че с това изказване Кувелис иска да окаже натиск върху СИРИЗА в преговорите по условията за следизборната коалиция, ако в страната се проведат предсрочни избори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com