Гръцката банка следи банкоматите да бъдат заредени

11259
Гръцката банка следи банкоматите да бъдат заредени
Снимка: thinkstock

Централната банка на Гърция прави всичко, за да е сигурна, че банкоматите са добре заредени с банкноти, предава АФП, като се позовава на вътрешни източници от банката, докато опашките за теглене на пари непрекъснато растат след съобщението за предстоящия референдум, предаде БГНЕС.

Европейската централна банка е готова да се намеси на момента, за да вдигне тавана на спешната помощ за гръцките банки (механизмът ELA), уверяват от няколко дни гръцки банкови източници. ЕЦБ трябваше да вдигне пет пъти за осем дни тавана, преди да го остави непроменен в четвъртък и петък, тъй като тегленето на пари се беше поуспокоило.

В нощта на петък срещу събота обаче гръцкият премиер Алексис Ципрас съобщи, че на 5 юли ще има референдум по предложенията на кредиторите (ЕС, ЕЦБ МВФ) и изобличи поставения според него "ултиматум" във формулираното от тях в петък предложение за споразумение. То предвижда по-специално отпускане на 12 милиарда евро на четири пъти до края на ноември.

Обявяването на референдум, прибавено към изненадата и обърканата ситуация, предизвика тревога сред населението, като най-обезпокоените тръгнаха към банките да си теглят парите.

Ако това прерасне в истинска паника, би могло да се вземе решение за контрол на капиталите, както през март 2013 в Кипър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com