Гробницата в Амфиполис може да е на любовника на Александър Македонски

30999
Гробницата в Амфиполис може да е на любовника на Александър Македонски

Гръцки археолози считат, че гробница, която бе открита в северна Гърция, е посветена на Хефестион - най-близък приятел, генерал, телохранител, организатор и вероятно любим на Александър Велики, предаде БГНЕС.

"Ние предполагаме, че става дума за паметник, издигнат за герой, посветен на Хефестион", каза Катерина Перистери, която ръководи разкопките на Амфиполис.

"Не зная дали той е погребан в него", поясни тя.

Нови открития в гробницата в Амфиполис

Рисунки от всекидневния живот са открити по колони в най-голямата антична гробница, открита досега в Гърция – в Амфиполис, севе...

Според древния историк Плутарх, когато Хефестион умира в Ектабан, Иран, Александър е поискал от Дейнократес /неговия архитект/ да издигне мавзолеи из цялата страна. Масивният мавзолей в Амфиполис, който се намира на 60 км от град Серес, е най-големият, откриван някога в Гърция. Гробницата е разкрита през 2012 г. и от тогава е обект на много спекулации, че може да е посветена на близък на Александър - майка му Олимпия или на съпругата му Роксана. Учените до момента не са успели да дадат окончателен отговор.

Сега екипът археолози, ръководен от Катерина Перистери, както и архитектът Михалис Лефанцис посочват, че са открили три надписа с думата "parevalon" /получен/ и монограма на Хефестион. Според други учени гробът е бил изграден от римляните, а не от македонците.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com