Гласът от чужбина прогони лявото от президентския пост в Румъния

22090
Гласът от чужбина прогони лявото от президентския пост в Румъния

През изминалия уикенд (15 и 16 ноември) в Румъния се случи истинско чудо – считаният за абсолютен фаворит за нов президент на северните ни съседи Виктор Понта загуби от Клаус Йоханис с направо катастрофален резултат – 45% на 55%. За сравнение на първи тур Понта взе 44% от гласовете, а Йоанис – само 34%.

Преди балотажа редица социологически агенции даваха предимство на Понта от до 10% и изглежда никой не се съмняваше, че както и в Турция действащият премиер ще стане президент. Но изненадата стана факт – и въпросът е защо?

Клаус Йоханис е новият президент на Румъния

Кметът на румънския град Сибиу и лидер на румънската десница Клаус Йоханис, който е от германското малцинство в страната, спечели пре...

Гласовете от чужбина

Именно те се оказаха лостът, който преобърна вота. И напомниха за изявление, направено от създателите на мобилното приложение BGVot – 70% реален вот от чужбина ще означава 100% преобръщане на изборните резултати.

Заради неуредиците при първия тур точно по отношение организацията на вота в чужбина, румънският външен министър беше принуден да сдаде поста си. На първи тур гласовете зад граница бяха 160 хил. а на втори – 371 хил. Общо на втори тур са гласували 1,8 млн. души повече, отколкото на първи. Избирателната активност е 62% - най-високата за последните 14 години на какъвто и да е вот в Румъния, а общо са гласували 11,34 млн. души.

По време на първия тур, в началото на ноември, огромни опашки от желаещи да гласуват на президентските избори в северната ни съседка се извиха пред румънските посолства в Лондон, Париж и редица европейски столици, припомня Romania Insider. Хиляди хора не можаха да гласуват, защото секциите затвориха врати под носа им. Картината се повтори и на втори тур, а от много секции в чужбина имаше искания изборният ден да се удължи, докато всеки желаещ не пусне бюлетина.

Близки резултати на изборите в Румъния

На завършилия в Румъния втори тур на президентските избори кандидатите засега са с равни позиции. Премиерът Виктор Понта и неговият с...

Между първи и втори тур Клаус Йоанис притисна Виктор Понта точно по отношение на проблема с гласуването от чужбина. И призова хората в Румъния да гласуват, за да компенсират за тези свои сънародници зад граница, които не можаха да гласуват. Вчера (16 ноември) Понта призна поражение, макар още да не са обявени официални резултати и не пожела да се покаже пред медиите. Той обаче коментира, че е рано да му бъде искана оставката като премиер. Коментарът дойде, след като Румъния преживя уикенд на бурни протести заради фиаското с организацията на изборите в началото на ноември.

„Драги сънародници, вие бяхте героите днес. Това беше невероятен обрат. Благодаря ви, че отидохте и участвахте в изборите. Няма значение колко от вас не са могли да гласуват – дали трима или 300 000. Невъзможността да гласуваш е нарушение на фундаментално право”, посочи в речта си по случай победата Йоанис.

Кой е Клаус Йоанис?

55-годишният Йоанис е председател на Румънската национална либерална партия и досегашен кмет на град Сибиу, пише EurActiv. Той е етнически германец и е бил президент на Демократичния форум на германците, живеещи в Румъния. През 2009 година, след като правителството на Емил Бок пада заради вот на недоверие, Клаус Йоанис е предложен за премиер, но тогавашният президент Траян Бъсеску отхвърля кандидатурата му.

Протести срещу Виктор Понта в Румъния

Хиляди румънци излязоха на улицата два дни преди втория тур на президентските избори, за да поискат "свободен" вот и да настояват за ос...

Преди изборите основните критики и „кирливи ризи” срещу Йоанис бяха как си е позволил да си купи шест къщи и откъде идват парите му за въпросните покупки.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com