"Газпром" създава предприятие за строителство на газопровода до Турция

25705
"Газпром" създава предприятие за строителство на газопровода до Турция

„Газпром” създава предприятие за строителството на новия газопровод до Турция – „Газпром Русская”. Това съобщи пред журналисти говорителят на "Газпром" Сергей Куприянов, предаде агенция ТАСС.

Компанията ще бъде регистрирана в Санкт Петербург, поясни той.

Митов: Имаме резерви за полезността на "Южен поток"

България не може да е проблем за „Южен поток”. Това каза пред журналисти в Народното събрание министърът на външните работи...

Новата компания носи името на „главната компресорна станция на газопровода – КС „Русская”, уточни Куприянов. Самият газопровод е алтернативата на "Южен поток" според Русия - с капацитет от 63 млрд. куб. метра газ годишно.

Турция е само кандидат за член на Европейския съюз и наблюдател в Енергийната общност и не е задължена да изпълнява изискванията на трети енергопакет, разясни пред журналисти източник от ЕС. Това означава, че няма ограничение собственикът и доставчикът на тръбата да бъде един субект, както и да има свободен достъп от трети страни до газопровода.

„Турция не е страна-членка на ЕС. Тя има статут на наблюдател в Енергийната общност. Тя не е задължена да приеме трети енергопакет”, казва източникът, цитиран от РИА Новости.

Европейската комисия опитва да блокира „Южен поток”, аргументирайки се с това, че той не отговаря на правилата в трети енергопакет – забраняващ компаниите, добиващи газ, да притежават магистрални тръбопроводи в ЕС.

Австрия пусна OMV да се разбира с Газпром за "Южен поток"

Австрийският външен министър Себастиан Курц заяви пред агенция ТАСС, че австрийската нефтогазова компания OMV е в контакт с "Газпром"...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com