FT: Ципрас е виновен за пълния провал в Гърция

11379
FT: Ципрас е виновен за пълния провал в Гърция
Снимка: Getty Images

Ципрас не само прекали, но сега подвежда народа си с референдума на 5 юли, пише в своя статия вестник "Файненшъл таймс", предаде БГНЕС.

В петък вечерта гръцкият премиер Алексис Ципрас направи изненадващо изявление, призоваващо за референдум за последните предложени условия на разширение на спасителен план от кредиторите на Гърция. Този ход доведе до срив в преговорите в събота и изправи Гърция пред невъзможността да плати навреме задълженията си от 1,6 млрд. евро към МВФ.

"Неговата тактика вече се провали, защото еврозоната отказа да разгледа възможността за разширяване тяхната спасителна оферта до датата на референдума. До неделя, когато гърците трябва да дадат своя глас, вече няма да има сделка за обсъждане на масата", пише финансовото издание.

Статията отбелязва, че премиерът дори не е формулирал въпроса, за когото гърците ще гласуват с "да" или "не".

Според "Файненшъл таймс" гръцкият референдум няма да бъде допитване за спасителния план, а гласуване за това дали валутата ще остане евро или страната ще се върне към драхмата.

Ципрас обяви, че предстоящият референдум ще бъде за новото споразумение, когато всъщност става дума за друго – излизането на Гърция от еврозоната. Вчера вечерта Ципрас направи изявление по гръцката телевизия, за да увери гражданите, че депозитите им са в безопасност.

В заключение "Файненшъл таймс" упреква лидерите от еврозоната. "Заплахата за еврото винаги е бил проблем, забулен в аурата на политическата невъзможност", пише изданието. "Но с всеки ден и двете страни изглеждат по-склонни да се отдадат на критиката, а не на конструктивния ангажимент. Сега Гърция стои пред пропаст и става все по-трудно да се измъкне".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com