Европа не постигна консенсус за Гърция, днес е крайният срок за решение

7570
Европа не постигна консенсус за Гърция, днес е крайният срок за решение
Снимка: Getty Images/Guliver

За пореден път финансовите министри от еврозоната не успяха да се споразумеят дали да отпуснат нов спасителен заем на Гърция в замяна на реформите, които Атина обещава. В резултат преговорите продължават и днес, съобщават световните медии.

Късно снощи преди срещата няколко министри изразиха скептицизъм, че Гърция ще изпълни обещаните реформи. Продължаващите вече няколко месеца напрегнати преговори с Атина по спасителния план сериозно нарушиха доверието между двете страни, предаде Стандарт нюз.

Европа допускала разсрочване, но не и опрощаване на гръцкия дълг

Европейските партньори на Гърция отказват да обсъждат опрощаване на дълга на Атина, но са отворени за разсрочването му, каза португа...

Финансовите министри на 19-те членки на еврозоната приключиха заседанието си малко преди 1 часа българско време и ще се срещнат отново днес в 12 часа. "На срещата бяха обсъдени проблемът с доверието и разбира се, финансовите въпроси. Разговорите бяха интензивни, но вървят трудно", каза председателят на Еврогрупата Йерун Дейселблум.

Днешният ден е обявен за краен срок, а следобед лидерите на страните членки на ЕС ще се срещнат, за да определят бъдещия курс по гръцкия въпрос. Отново се появиха страхове, че страната може да бъде оставена да банкрутира и да изпадне от еврозоната.

Общо 10 страни от еврозоната са скептични към Гърция, която намира най-голяма подкрепа във Франция. Министрите ще разполагат днес само с няколко часа да постигнат споразумение, за да могат да дадат конструктивни предложения на лидерите на 19-те страни членки на еврозоната, които ще се срещнат този следобед. Малко след това ще бъде дадено начало и на срещата на върха на ЕС, на която ще участват лидерите на всички 28 държави в блока.

Германското финансово министерство е съгласувало идеята за временно изключване на Гърция от еврозоната с канцлера Ангела Меркел и вицеканцлера и министър на икономиката Зигмар Габриел, съобщава агенция ДПА.

Преди това в. "Франкфуртер алгемайне цайтунг" писа за двата сценария, които обмисля Министерството на финансите на ФРГ. Гърция или коригира последните си предложения, или в противен случай с Атина започват преговори за временно - ​​най-малко за пет години, изключване от валутния съюз. През този период Гърция трябва да се справи с дълга и ако успее, ще се върне в еврозоната, пояснява вестникът.

"В тези предложения /на Атина за дълговите си проблеми/ липсват важни аспекти на реформите, които трябва да допринесат за модернизирането на страната, за дългосрочен икономически растеж и устойчиво развитие", се посочва в документа на финансовото министерство, цитиран от "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

Шойбле: Гръцките предложения са незадоволителни

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле заяви, че последните предложения на гръцкото правителство за решаване на дълга са "не...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com