Еврогрупата не се съгласи да продължи помощта за Гърция

10184
Еврогрупата не се съгласи да продължи помощта за Гърция
Снимка: Getty Images

Финансовите министри на страните в еврозоната (еврогрупата) не се съгласиха в края на деня да продължат програмата за помощ на Гърция. Това съобщи министърът на финансите на Финландия Александър Стуб, цитиран от ТАСС.

"Продължаването на програмата за помощ на Гърция е невъзможно", каза той.

Еврогрупата обсъждаше във вторник вечерта възможността да даде на Гърция отсрочка с решение за удължаване на програмата за финансова помощ до провеждането на референдума на 5 юли, съобщи европейски източник.

"Сред обсъжданите теми са опциите за отсрочка до обявяването на резултатите от референдума в Гърция на 5 юли", каза той. Източникът отказа да отговори на въпроса какви са шансовете Атина ще получи тази отсрочка.

В полунощ изтича крайният срок на втората програма за международната финансова помощ за Гърция, в рамките на която Атина все пак не е получил около 7,2 милиарда евро. Даването на отсрочка би означавало, че Гърция може да получи тези пари, ако се съгласи със структурните реформи на кредиторите, за които гражданите ще гласуват на референдум. Ако програмата не бъде продължена, средствата ще бъдат загубени за Гърция.

Според председателя на министерската група Йерун Дейсеблум Гърция ще отправи още едно предложение към тях в сряда.

Междувременно поне 20 000 души, според данни на полицията, се събраха във вторник вечерта в Атина в подкрепа на гласуването с "да" на референдума, който трябва да се проведе в неделя, иницииран от правителството на Алексис Ципрас. Те демонстрират подкрепа на мерките за строги икономии, орязване на бюджета и реформите, изисквани от кредиторите на Гърция, предаде АФП.

Обама: Гръцката криза няма да се отрази на световните финанси

Американският президент Барак Обама предупреди, че разрастващата се гръцка финансова криза може да окаже "значителен ефект" на ев...

Протестиращите, повечето враждебни към радикалното ляво правителство на СИРИЗА страна, се събраха на площада пред парламента по призива на инициатива, наречена "Ние оставаме в Европа". Те изразяват и страха си от излизане на гърция от еврозоната, който ще се наложи ако правителството и кредиторите не успеят да се договорят с кредиторите от ЕС и МВФ. В понеделник над 13 хиляди привърженици на СИРИЗА бяха на същоо място, за да покажат подкрепата си за "не" на условията на кредиторите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com