Ердоган за първи път заговори открито за арменския геноцид

45532
Ердоган за първи път заговори открито за арменския геноцид
Снимка: Getty Images/Guliver

Премиерът на Турция Реджеп Тайип Ердоган изказа съболезнования на потомците на арменци, загинали по време на масовите кланета в Османската империя през 1915 г. Макар Ердоган да не призна публично геноцида, това е първото негово открито изказване по темата, съобщава АФП, цитирана от БГНЕС.

"Инцидентите през Първата световна война са наша обща болка. Ние вярваме, че народите с древна и уникална география, които споделят общи обичаи и нрави, ще провеждат зрели разговори за миналото и ще запомнят общите си загуби по достоен начин. Вярваме, че арменците, загубили живота си в началото на 20-ти век, почиват в мир. Поднасяме съболезнованията си на техните внуци", каза Ердоган.

Повече от 14 000 деца са изчезнали в Турция за 5 години

През последните 5 години в Турция са изчезнали повече от 14 000 деца, съобщават от жандармерията. Много от децата са отвлечени с цел ...

Геноцидът над арменците е признат от редица държави, но не и от Турция. Чувствителният въпрос многократно е поставян и по време на преговорите на южната ни съседка с ЕС. Франция, която поне доскоро бе сред основните противници на влизането на Турция в обединението, изтъква като причина за позицията си именно непризнаването на геноцида от страна на Анкара. До голяма степен това се дължи и на силното и богато арменско лоби, живеещо във Франция.

Османската империя репресира арменското население в нейните граници още в края на XIX в., но жестокостите ескалират в периода 1915-1916 г. по време на Първата световна война. Тогава младотурските власти заповядват избиването на стотици хиляди арменци, а над 1 000 000 да принудително депортирани, като голяма част от тях също загиват по тежкия път.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com