Ердоган вече не е толкова популярен сред народа си

19256
Ердоган вече не е толкова популярен сред народа си

Години наред Реджеп Ердоган живееше с убеждението, че ако не всички, то поне половината турци го подкрепят, и резултатите на изборите доказваха това. Нещата обаче явно започват да се променят. По данни на последното социологическо проучване на нагласите преди предстоящия парламентарен вот в Турция 76,8% от анкетираните се противопоставят на президентската власт, пишат медиите в югоизточната ни съседка.

Изследването обхваща 3 840 души в пряк контакт с анкетиращите. Сред тях 69,7% са убедени, че правителството и президентът Реджеп Ердоган оказват планиран натиск върху медиите, 30,3% на сто са онези, които не допускат това да е възможно. Зададени са и въпроси, свързани с разрешаването на въпроси като тези за заточения на остров Имралъ кюрдски лидер Абдуллах Йоджалан, ПКК и държавното разузнаване МИТ. Отрицателен отговор са дали 76,1% от запитаните.

Докато едва 23,2% харесват президентската система, то 76,8% се обявяват категорично срещу нея. Поддръжниците на управляващата партия на справедливостта и развитието (ПСР) обаче озадачават с високия процент на отрицанието си спрямо властта на държавния глава – 62% от анкетираните дават негативен отговор. Анкетата персонализира изследването на рейтинга на настоящия президент Реджеп Тайип Ердоган с въпроса "Мислите ли, че с времето Ердоган става все по-авторитарен и повече използва лостовете на натиска?". Положителен е отговорът на 68, 9%, а извадката за подкрепящите ПСР достига едва 25, 7%.

Ердоган поиска цялата власт да е в неговите ръце

Ако някой се е съмнявал, че след като стана президент, Реджеп Ердоган ще остави турската власт в ръцете на някой друг, тези съмнения мо...

Изводът за бита и поминъка на домакинствата също е особено тревожен – 67,3% заявяват, че живеят изключително тежко, а други 48,6% - че са на ръба на оцеляването. Сред всички анкетирани 21,2% са трайно безработни, въпреки официално декларираните от властите под 10%.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com