Ердоган си построил резиденция, въпреки забрана от съда

22622
Ердоган си построил резиденция, въпреки забрана от съда

Членовете на основната опозиционна Народнорепубликанска партия в Турция протестираха в Анкара срещу пренасянето на президента Реджеп Тайип Ердоган в новия президентски дворец, предаде БГНЕС.

Протестиращите подчертават, че новата резиденция на президента е незаконно построена. Сградата се намира в гората Ататюрк, която представлява защитена природна област. Административният съд в Анкара е разпоредил спиране на строителството на комплекса, но решението не било спазено, пишат още турските медии.

Зам.-председателят на Републиканската народна партия Сезгин Танръкулу отправи питане дали са верни твърденията за наличието на тайни подземни проходи под Аксарай, прочул се с огромната си площ и 1 000 стаи и офиси в него. Той настоя да бъде огласена и цената за строителството на тунелите. "Кое налага под резиденция на президент или премиер да се изграждат подобни пътища под земята, след като дори автократичните режими се отказаха от тях, а в нито една демократична държава няма такива? Каква спешна ситуация е предвидена, за да се ползват такива убежища за евакуация", запита опозиционният лидер Танръкулу, цитиран от агенция "АНКА".

"Президентът е в огромни сараи, а държавните институции плащат космически суми за наеми на сградите, къде е справедливостта? Всяка година разходите за тези наеми нарастват с 30%. През 2012 г. само за транспорт под наем от бюджета са платени 158,7 млн.лири, за същото перо през 2013 г. – 220,2 млн.лири, което е с 40% повече. За сградите на държавната администрация през 2012 г. са похарчени 235,5 млн. лири, а през миналата година – 279 млн.", посочва в."Заман". Особено е интересно защо се плащат големи суми за самолети и хеликоптери под наем, от 104,2 млн. лири през 2012 г. този разход през 2013 г. е скочил до 143,5 млн., т.е. ръстът е 38%. До края на тази година държавата ще плати над 300 млн.лири само за наеми на сгради, транспорт по земя и въздух, за обслужващия персонал други 350 млн. лири, подчертава авторът Турхан Бозкурт.

Според него сумите от около 1,1 млрд. турски лири, плащани от бюджета за въпросните наеми са почти колкото струваше изграждането на гигантската резиденция на президента. Във в. "Джумхуриет" енергиен експерт прогнозира, че месечните разходи ток за всичките 1 000 стаи в Аксарай ще надхвърят 700 млн.лири.

Турски архитекти призоваха папа Франциск да не узаконява строежа, който е незаконен съгласно международните закони. Папа Франциск ще бъде първият гост в новия президентски дворец в Турция по време на посещението му в страната в края на месеца.

Съдят Ердоган за смъртта на дете

Родителите на 14-годишно момче, загинало при полицейския терор над протестиращите на площад "Таксим" в Истанбул, са завели дело срещу т...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com