Ердоган предупреди Путин: Можем да си намерим газ и без вас

6910
Ердоган предупреди Путин: Можем да си намерим газ и без вас

Турският президент Реджеп Ердоган даде ясен сигнал, че отношенията на страната му с Русия далеч не са толкова гладки, колкото руският държавен глава Владимир Путин може би иска. Ердоган предупреди Москва, че Турция може да получава природен газ не само от Русия и че може да намери друг инвеститор, който да поеме проекта за строеж на АЕЦ „Аккую“, информира турският вестник „Земан“.

Ердоган говори след като на два пъти руски изтребители нарушиха турското въздушно пространство. Оправданието от гледна точка на Москва беше, че това е станало за много кратък период от време и заради лоши климатични условия.

Нарушения на въздушното пространство изправиха на нокти Турция и Гърция

За нов инцидент, свързан с нарушаване на въздушното пространство на Турция от руски военен самолет, съобщи Анкара, информира РИА Новост...

„Не можем да приемем сегашната ситуация. Обясненията на Русия за поведението на руските ВВС не е приемливо“, каза Ердоган, който поясни, че засега не планира да обсъди въпроса с Путин.

„Турция е потребител номер едно на руския природен газ. Ако Москва ни загуби, това ще е сериозен удар за руската икономика. Ако е необходимо, Турция може да си осигури газ от много други източници. А ако „Росатом“ не иска да строи АЕЦ „Аккую“, то друг инвеститор ще дойде и ще я построи“, предупреди турският президент.

Изказването на Ердоган идва и след като преди два дни главният изпълнителен директор на „Газпром“ Алексей Милер намали двойно обема на „Турски поток“. Припомняме, че все още няма официално споразумение за строеж, няма и яснота кога той би започнал. „Турски поток“ е алтернативата на „Южен поток“, която Владимир Путин обяви от Анкара в началото на декември миналата година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com