Ердоган няма да позволи протести на площад "Таксим"

24075
Ердоган няма да позволи протести на площад "Таксим"
Снимка: Getty Images/Guliver

Няма да разреша демонстрации на 1 май на площад "Таксим". Това заяви турският премиер Реджеп Таийп Ердоган по повод подготвяни протести на площада, откъдето миналата година тръгнаха масовите демонстрации срещу властта му, предаде БГНЕС.

"Тези, които настояват да го отбележат тук (на площад Таксим), просто казват: "Готови сме за сблъсъци". Оставете надеждите за Таксим. Не се включвайте в битка с държавата. Не нарушавайте мира на нашия народ. Нашите хора не искат да виждат улици, изпълнени с камъни и коктейли Молотов. Ние няма да толерираме това. Вие не сте над закона", каза Ердоган пред представители на своята Партия на справедливостта и развитието.

Той предложи други места за провеждане на събитията, дори е готов да пусне безплатен транспорт на 1 май. Левите профсъюзи се зарекоха да нарушат забраната.

Полицията вчера използва сълзотворен газ срещу членове на Комитета 1 май в опит да възпрепятства изявлението му за демонстрациите за 1 май на "Таксим".

Осем души загинаха и стотици бяха ранени, когато малко природозащитно движение за спасяването на парка "Гези" близо до "Таксим" се превърна във вълна от национални протести срещу Ердоган. Жестокото потушаване на демонстрациите накара и Европейският съюз да замрази за известно време преговорите за присъединяване на Турция към обединението.

Повече от 14 000 деца са изчезнали в Турция за 5 години

През последните 5 години в Турция са изчезнали повече от 14 000 деца, съобщават от жандармерията. Много от децата са отвлечени с цел ...

Нови протести избухнаха заради корупционен скандал, в който са замесени ключови съюзници на Ердоган. Министър-председателят предприе спорни мерки за справяне с тази криза. Една от мерките бе репресия в интернет. Сайтът за микроблогове Twitter бе забранен в продължение на две седмици. Въпреки протестите и корупционния скандал ислямистката Партия на справедливостта и развитието на премиера победи на местните избори на 30 март.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com