Ердоган е кандидатът на ПСР за президент на Турция

17850
Ердоган е кандидатът на ПСР за президент на Турция
Снимка: Getty Images/Guliver

Настоящият турски премиер Реджеп Таийп Ердоган е кандидатът на управляващата Партия на справедливостта и развитието за президент на Турция. Президентските избори в югоизточната ни съседка ще се проведат на 10-и август, съобщава АФП.

Заместник-председателят на партията Мехмет Али Сахин обяви новината по време на митинг в Анкара, на който присъстваха хиляди души.

Протести в Австрия срещу посещението на Ердоган

Демонстранти се събраха още от обедните часове във Виена, за да протестират срещу посещението в Австрия на премиера Реджеп Тайип Ердога...

Преди време сегашният президент Абдуллах Гюл заяви, че няма да се кандидатира за втори мандат, с което разчисти пътя на своя дългогодишен съпартиец Ердоган. Макар да се смята, че двамата са близки, Гюл изрази остро несъгласие с Ердоган, когато последният блокира платформата за микроблогинк Twitter в Турция.

Двете главни опозиционни партии в страната -  Народнорепубликанската партия и Партията на националистическото действие, издигнаха общ кандидат за президентските избори, припомня БНР. Това е Екмеледдин Ихсаноглу, бивш генерален секретар на организацията Ислямска конференция. Някои от фракциите обаче, особено в Народнорепубликанската партия, остро се противопоставят на тази кандидатура.

Прокюрдската Демократична партия на народите обяви за кандидат на партията за президентските избори Селяхаттин Демирташ, съпредседател на партията.

Все по-голямо разделение в Турция

Турският премиер Реджеп Тайип Ердоган се подготвя да обяви кандидатурата си за президентските избори през август в една Турция, която ...

На 10-и август около 50 млн. турски избиратели за първи път ще гласуват за държавния глава на страната. Досега той се избираше от парламента. Ако на първия тур не бъде излъчен победител, ще има балотаж на 24-и август.

В случай, че победи, Ердоган ще бъде 12-ият президент на Турция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com