Ердоган дава мандат на своята партия да прави правителство

9832
Ердоган дава мандат на своята партия да прави правителство

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще поиска от управляващата Партия на справедливостта и развитието (AKP) да формира коалиционно правителство, след като тя загуби своето мнозинство в парламентарните избори, съобщи Агенция "Фокус".

Ако АКП се провали в преговорите, Ердоган ще даде мандата на втората по гласове опозиционна Републиканска народна партия (CHP). Само ако и двете се провалят в опитите си да формират правителство, президентът ще използва правото си да обяви извънредни избори.

Има клетки на "Ислямска държава" в Турция, твърди Демирташ

Лидерът на прокюрдската Народна демократична партия Селахатин Демирташ каза, че се бои от възможността за атаки на стотици места, пише ...

Ердоган не уточни какви са предпочитанията му за предпочитана коалиция, водена от АКП, на която е съосновател. Анализаторите предполагат, че е по-вероятно АКП да се съюзи с поставената на трето място Партия на националното действие, но широка коалиция с републиканската партия е също възможна.

Още след като стана ясно, че Партията на справедливостта и развитието губи пълното си мнозинство, и Ердоган, и досегашният премиер Ахмет Давутоглу подчертаха на няколко пъти пред медиите, че волята на турския народ е за коалиция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com