Емблемата Маковей: Когато те е страх, не можеш да се бориш с корупцията

15071
Емблемата Маковей: Когато те е страх, не можеш да се бориш с корупцията

И Моника Маковей не я изчакаха да си изкара пълния мандат в Румъния, но късно – тя вече създаде устойчиви независими разследващи органи. Това каза журналистът Сашо Диков в сутрешния блок на Нова телевизия.

Диков посочи Траян Бъсеску като „гърба” на Маковей, макар че преди време излязоха слухове точно Бъсеску като човекът, който заради скандал за корупция с негов близък всъщност е направил „грешка” да издигне Маковей.

Наши правителствени служители със забрана да влизат в САЩ заради корупция

Бивши и настоящи правителствени служители от Румъния и България са получили забрана за пътуване в САЩ заради корупция. Това заяви зам-...

Маковей стана министър на правосъдието на Румъния през 2004 година. Тя самата казва, че никой не е очаквал, че ще създаде ефективен антикорупционен орган. Когато президентът Бъсеску ми се обади, той поиска министър, който да не е свързан с политическите партии. Ти не ги познаваш, те не те познават – ще можеш да вървиш напред без да ти влияят, е казал Бъсеску.

За главен прокурор Маковей е предложила човек, който е интервюиран с психолог. Твърд е като скала, беше експертната психологична оценка, заяви Маковей. Затова казвам – не институцията е важна, а човекът, добави тя.

С усмивка Маковей заяви, че би станала правосъден министър в България. Борбата с политическата коруция е парадокс – хората, които я упражняват, ще трябва да се съгласят да се борят със себе си, заяви румънката.

Срещу Маковей е имало опит за антентат – с газ. Някой е влязал в дома ѝ и е пуснал газта, но тя е усетила навреме. Проветрих, разходих се за няколко часа, преодолях го и продължих напред – като кон с капаци, напред към целта. Ако те е страх, не можеш да постигнеш резултати, категорична е Маковей.

Борисов: Трябва ни нов ВСС, този загуби репутацията си

"Некачествени магистрали ли - довчера караха по коларски пътища. Сега намерили пукнатина някъде си. Защо не пращаха преди снимки каква ...

Преди 2005 година нямаше политическа воля да се борим с коруцията, признава Траян Бъсеску. Корупцията започна заедно с Прехода и никой не се бореше с нея до 2005 година. От 2005 година започнахме да създаваме институциите, които да се борят с корупцията, казва бившият румънски президент. Службите подаваха сигнали за корупция, но никой не правеше нищо – нито прокурорите, нито политиците, нито президентът, визира и себе си Бъсеску. Когато обаче разследващите имаха вече сигурността, че политикът не може да се намеси, че президентът ги пази, тогава разследващите заработиха.

В момента в затвора в Румъния има към 100-тина кметове с ефективни присъди за корупция. На този фон гротескно звучат думите на Бойко Борисов, че това били политически поръчки, убеден е Диков. От 2006 година никой от България не е търсил за споделяне на опит Маковей, твърди журналистът. За тази година Румъния чака 4% икономически ръст - когато се изчиства, вече всичко друго заработва, завърши Диков.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com