Експерт от Турция: Преговорите по "Турски поток" не са спрени, просто няма напредък

5810
Експерт от Турция: Преговорите по "Турски поток" не са спрени, просто няма напредък
Снимка: БГНЕС

Преговорите по проекта за газопровода "Турски поток" не са прекъснати, просто в тях няма напредък. Такова мнение пред ТАСС изрази Волкан Йоздемир, директор на турския Институт за енергийни пазари и енергийна политика.

"Аз не мисля, че тези преговори да напълно спрени. Но трябва да се признае, че напоследък страните не са напреднали по редица важни аспекти на проекта. По-скоро преговорите ще продължат, но техният предмет ще бъде строителството на "Турски поток" само за вътрешните нужди на Турция", каза експертът, предаде БГНЕС.

Русия и Турция са спрели преговорите за "Турски поток"

Русия и Турция са прекратили преговорите за реализиране на газовия проект "Турски поток". Информацията беше потвърдена от източници на ...

Според Йоздемир турската страна ще е заинтересована в получаването на 16 млрд кубика газ от нова отсечка от Русия. "Според мен и Русия, и Турция допуснаха редица грешки в подходите си при реализирането на "Турския поток". Руската стана виждаше в Турция само коридор за износ на газ за Европа. По съответния начин се изчисляваше и формулата на цената. Турция пък не представи на Русия конкретните си предложения, които биха засегнали съвместната работа за преноса и продажбата на газ в чужбина", обясни Йоздемир. Той смята, че двете страни "са изпуснали възможностите".

Вчера турската телевизия Haberturk съобщи, че Турция е решила да спре преговорите с Русия заради липса на напредък. Една от причините за замразяване на преговорите е липсата на споразумение за новата отстъпка за руския газ. Страните подготвяха споразумение за намаляване на изкупната цена с 10,25% от 1 януари 2016 година, но то така и не бе подписано. Има и други въпроси, по които липсва съгласие. Haberturk съобщи още, че преговорите временно са спряни и не се знае когато ще бъдат възобновени.

В същото време руски експерти на газовия пазар смятат, че едва ли моге да се очаква подписването на каквито и да документи по "Турски поток", преди да бъде сформирано новото правителство в Анкара.

По-рано източник от руското Министерство на енергетиката разкри пред ТАСС, че на президентско равнище е било съгласувано решение за етапно реализиране на проекта. Затова в момента страните съгласуват документите по първата отсечка на газопровода, по която ще се доставя газ само за Турция. Докато междуправителственото споразумение за 2-4-та отсечка, по които се очаква да бъдат транспортиран газ за страните от Евросъюза, ще представлява отделен документ, поясни източникът от руското министерство.

Гърция продължава с "Турски поток"

Гърция ще продължи реализацията на проекта за "Южноевропейски газопровод" за доставката на руски природен газ за Европа. Това заяви г...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com