ЕС настоява медиите в Македония да станат независими

5352
ЕС настоява медиите в Македония да станат независими
Снимка: Getty Images / Guliver

Посланикът на ЕС в Скопие Айво Орав призова журналистите в Македония да се освободят от автоцензурата и да отразяват независимо новините, предаде в. "Утрински весник" неговите послания, отправени към журналистическата колегия в съседната ни страна в интервю по МТВ, предаде БГНЕС.

Медиите в Македония бяха подложени на сериозни критики от страна на ЕК, но повечето от тях не отразиха забележките в своите емисии или публикации, допълни Орав.

"В миналогодишния доклад за напредъка на Македония към медиите и съдебния сектор бяха отправени доста критики. Но интересното е, че повечето медии в страната не пожелаха да отразят тези критики в информациите си по събитието. В страната правилата са добри, законите са съвършени, въпросът е с прилагането им. В дадения случай правителството може да демонстрира, че работи за налагане ценностите на ЕС. Връчихме списък с препоръки и те трябва да бъдат приложени. Но свободата на медиите започва от репортерите, от редакторите. Ако има автоцензура, как може да се говори за журналистика? Македонските радио и телевизия са ключов въпрос, защото се финансират от данъкоплатците, а те очакват от вас независимо и професионално информиране, казва Орав.

Що се отнася до преговорите за намиране изход от политическата криза, посланикът на ЕС подчертава, че е изгубено много ценно време. Той изразява подкрепа на идеята главният прокурор с пълна автономия да бъде назначен до 15 септември. И допълва, че ако няма договорка между партиите, Брюксел е готов пак да помогне. Втората критична дата е 20 октомври, когато трябва да бъдат назначени двама нови министри и петима заместник-министри. В най-критична ситуация било македонското МВР.

На въпрос дали Скопие ще получи дата за преговори с ЕС Орав отговаря, че срокът за подготовка на докладът за напредъка на Македония е 1 септември. Но, за съжаление, и тази година в документа няма да има положителни оценки за Македония. Орав допълни, че списък с необходимите реформи е бил даден на македонските политици, на които им остава само месец, за да ги изпълнят. "Всички говорят за демокрация, но хората я разбират по различен начин. Демокрация означава, че когато отида да гласувам на избори, зная, че никой няма да знае за кого гласувам, което означава, че не се притеснявам да има натиск върху мен или моето семейство поради това за кого съм гласувал. Демокрация означава да мога да се изразявам свободно. Демокрация означава, че ако са нарушени човешките ми права, мога да отида в съда и да съм сигурен, че съдът е независим и върху него няма упражняван политически натиск", добави Орав.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com