ЕК иска от Македония споразумение за изборната реформа до края на деня

4075
ЕК иска от Македония споразумение за изборната реформа до края на деня

Еврокомисията изрази съжаление, че политическите партии в Македония не успяха да се договорят за реформата на избирателната система.

От името на Еврокомисията Мая Коцянчич настоява новия избирателен закон да бъде подготвен до края на деня, предаде БГНЕС.

„Ние силно подтикваме лидерите на четири партии да постигнат договореност по избирателния закон колкото се може по-бързо, желателно е днес“, изтъква говорителката на еврокомисаря по разширяването Йоханес Хан. Тя добави, че всички точки от споразуменията на 2 юни/15 юли трябва да бъдат изпълнени, за да може изборите да се проведат идния април, както е записано в споразуменията.

По думите й промените в избирателния закон трябва да се извършат бързо, доколкото времето тече и законът трябва да влезе в сила преди април. „Знае се, че това е процес, който изисква време, и изборите трябва да бъдат подготвени“, посочи Мая Коцянчич.

Успешното изпълнените на споразуменията от лятото, с които бе сложен край на политическата криза в Македония, е също условие за изработването на нова, седма поред положителна препоръка на Еврокомисията за Македония. Оценката трябва да бъде дадена този месец от Йоханес Хан, като това ще бъде сторено за всички страни кандидатки за ЕС.

Според източници от Брюксел препоръката, която първоначално трябваше да бъде направена на 14 октомври, впоследствие бе отложена за 21 октомври, а сега заради разногласията по реформата на изборния закон може да бъде отложена с още една седмица – тоест за 28 октомври. Това отлагане илюстрира начина, по който Еврокомисията третира процеса на разширяване, който иначе е замразен до 219 година.

Плевнелиев: Не подкрепяме Македония безусловно, искаме край на антибългарските кампании

Македония има подкрепата на България в пътя си към евроатлантическите ценности, но тази подкрепа не е безусловна. Това заяви президентъ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com