ЕЦБ реши да запази финансирането на гръцките банки

11868
ЕЦБ реши да запази финансирането на гръцките банки
Снимка: Getty Images

Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение да запази финансирането на гръцките банки чрез механизма за спешна ликвидна помощ (ELА) на текущите нива, съобщи АФП.

След днешното извънредно заседание на Управителният съвет на банката бе обявено, че европейската финансова институция наблюдава внимателно ситуацията и евентуалните последствия върху паричната политика, предаде БНР.

Варуфакис: В Меркел е ключът за решаване на кризата

Гръцкият министър на финансите заяви днес, че се осланя на германския канцлер Ангела Меркел, тъй като тя според него държи ключа за и...

В заключителното комюнике от срещата се казва, че ЕЦБ ще работи в тясно сътрудничество с Гръцката централна банка, за да се запази финансовата стабилност на страната. От своя страна гуверньорът на Гръцката централна банка Янис Стурнарас също се ангажира управляваната от него институция да обезпечи финансовата стабилност за гръцките граждани при сегашните тежки обстоятелства.

Очакваше се ЕЦБ да не продължи да финансира гръцките банки чрез механизма за спешна ликвидна помощ, заради прекратяването на преговорите с международните кредитори. Позицията бе обявена от Лоренцо Бини Смаги, бивш член на изпълнителния съвет на европейската финансова институция, в интервю за в. "Кориере делла сера". Смаги посочи, че следващата седмица ще бъде драматична за гръцките граждани, които ще се опитат да изтеглят спестяванията си от гръцките банки, но най-вероятно няма да успеят.

Гръцкият министър на финансите Янис Варуфакис заяви, че ако ЕЦБ спре да финансира гръцките банки чрез механизма за спешна ликвидна помощ, ще нанесе удар срещу цяла Европа.

"Това означава неуспех на Европа да изпълнява своето задължение да запази успоредно демократичния процес и паричния съюз. Паричният съюз трябва да е съюз между различни държави с обща валута, чиито банки са обезпечени от централната банка, която прави всичко възможно, за да могат хората да имат достъп до своите спестявания", посочи Варуфакис в интервю за радио Би Би Си 4.

Гръцките банки може да затворят от утре

Гръцките банки може да затворят от утре, ако на днешното кризисното събрание на Европейската централна банка бъде взето решение да се п...

Варуфакис посочи още, че правителството ще обсъди евентуално затваряне на банките в страната в понеделник заради масовите тегления на спестявания от гръцките граждани.

Междувременно френският министър-председател Манюел Валс заяви, че съществува реален риск Гърция да напусне еврозоната, ако гърците гласуват срещу предложенията на кредиторите на планирания за другата седмица референдум в страната. Френският премиер заяви, че все още смята, че е възможно постигането на споразумение и призова гръцкото правителство да се върне на масата за преговори.

Манюел Валс заяви още, че Европейската централна банка не трябва да прекъсва финансовата помощ на гръцките банки, дори и ако Гърция не успее да плати задълженията си към Международния валутен фонд на 30 юни.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com