ЕЦБ може да поеме лошите заеми на гръцки и кипърски банки

16428
ЕЦБ може да поеме лошите заеми на гръцки и кипърски банки
Снимка: Getty Images / Guliver

Марио Драги иска Европейската централна банка да купи пакети с лоши заеми от гръцки и кипърски банки, което може да засили напрежението между управляваната от него институция и Германия, коментира вестник The Financial Times.

Тази седмица президентът на ЕЦБ ще разкрие подробностите от план за закупуването на активи от частния сектор за стотици милиарди евро, който представлява последният опит на банката да спаси икономиката на еврозоната от стагнацията.

ЕЦБ пуска нова банкнота от 10 евро

Нова банкнота от 10 евро пуска ЕЦБ от утре (23 септември – б.р.). Банкнотата е много по-цветна от предшественика си. Тя е с по-ле...

Изпълнителният съвет на ЕЦБ ще предложи изискванията за качеството на приеманите от банката активи да бъдат смекчени, което ще позволи на финансовата институция да купи от гръцки и кипърски банки по-сигурните дялове от обезпечените с активи ценни книжа, или така наречените ABS книжа.

Предложението на Драги има за цел да направи програмата за купуване на ABS книжа възможно най-обхватна. Ако идеята получи подкрепата на мнозинството членове на Управителния съвет, ЕЦБ ще може да купува инструменти от банките на всички страни от еврозоната.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com