ЕЦБ даде още 900 млн. евро на гръцките банки

8429
ЕЦБ даде още 900 млн. евро на гръцките банки
Снимка: Getty Images / Guliver

На извънредно заседание Европейската централна банка (ЕЦБ) реши да повиши с нови 900 млн. евро лимита на Механизма за спешна ликвидност за гръцките търговски банки (програмата ELA) до малко под 91 млрд. евро, предаде БГНЕС.

Решението на ЕЦБ да увеличи размера на програмата ELA идва в момент, когато гръцкото правителство обсъжда втория пакет реформи в парламента. То е факт по-малко от седмицата, след като Централната банка вдигна тавана на Механизма за спешна ликвидност с 900 млн. евро на своето редовно заседание през миналия четвъртък.

От 29-и юни до 16-и юли размерът на програмата ELA беше замразен на ниво от малко под 89 млрд. евро и това принуди властите в Атина да наложат контрол върху капитала, да въведат "банкова ваканция" и ограничен лимит от 60 евро на ден за теглене на средства от банкоматите в страната. След решението на ЕЦБ от миналата седмица банките в Гърция отново отвориха врати в понеделник, запазвайки лимита от теглене на 60 евро на ден, но в същото време позволиха на гърците да изтеглят накуп полагащите им се 420 млн. евро в рамките на една седмица.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com