Додик: "Южен поток" ще го бъде

24844
Додик: "Южен поток" ще го бъде

Ръководителят на Република Сръбска Милорад Додик заяви, че руският проект "Южен поток" отново ще бъде поставен на дневен ред, предаде БГНЕС.

"Убеден съм, че проектът ще се реализира. Имам гаранцията за това, потвърдена ми от един много важен човек в Русия. Искането (за "Южен поток") отново ще бъде поставено на дневен ред, когато се създадат условия за това", изтъкна Додик, отказвайки да назове "много важния човек в Русия".

Додик каза също, че следващите 10 дни в Санкт Петербург ще бъде подписан договора за директни доставки на руски газ за сръбската република на Босна и Херцеговина

Изявлението на Додик подсилва спекулациите, че Русия не се е отказала като цяло от "Южен поток". Наскоро виенският в. "Курир", коментира, че "Южният поток" очевидно е бил само "привидно мъртъв", намеквайки, че Русия повторно съживява този проект. Според вестника става дума за "Турски поток" към Гърция, а после към Европа.

Медиите в Република Сръбска наблягат, че при посещението си в Будапеща миналата седмица руският президент Владимир Путин е заявил, че "Турският поток" би продължил от Турция към Европа, заобикаляйки България. "Това трасе би стигнало през Гърция и Македония до Сърбия, а после на север до Унгария", твърди Душко Перович, представител на Република Сръбска в Москва. Той твърди, че за изграждането на това трасе вече се водят преговори между Москва и Брюксел.

Според босненските медии "Турският поток ще се състои от 4 газопровода, от които само 1 ще доставя газ за Турция, а останалите 3 ще доставят суровината за Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com