Дискриминацията на ромите и полицейското насилие - общото между България и Румъния

7705
Дискриминацията на ромите и полицейското насилие - общото между България и Румъния
Снимка: БГНЕС

Корупцията в държавните институции остава един от основните проблеми в Румъния, който засяга всичките нива на обществото, се твърди в доклада за човешките права на Държавния департамент на САЩ за 2014 г.

Сред другите ключови проблеми, засягащи човешките права в Румъния, са изключително честите случаи на полицейско насилие, тормозът над затворниците и дискриминацията срещу ромите.

Граждански организации: Депутатите искат да неглижират правата на децата

Отворено писмо с протест срещу готвени промени в Гражданско-процесуалния кодекс (ГПК) изпратиха общо осем неправителствени организации....

В доклада се посочва поне един конкретен случай на полицейско насилие, при който се е стигнало до смърт през 2014 г. Системната дискриминация срещу ромите в Румъния засяга техния достъп до подходящо образование, подобаващо здравеопазване, възможностите им за работа и обитаване на прилични жилища, пише още в доклада.

Държавният департамент на САЩ отбелязва с негативен знак и лошите условия в румънските затвори, както и политическите опити за влияние над съдебната система. „Правителствените институции отказаха да вземат необходимите мерки, за да реституират католическите и православните цървки, конфискувани от бившия комунистически режим“, се казва още в доклада на Департамента на САЩ.

Абсолютно идентични проблеми се посочват и за България в доклада за човешките права на Държавния департамент на САЩ за 2013 г., като за нашата страна се споменава, че проблемите не само продължават, но дори стават още по-тежки.

В доклада, България също е разкритикувана за дискриминацията спрямо ромите, за лошите условия в затворите, както и за случаите на полицейски произволи. Състоянието в медийната среда е проблем, който не е посочен като актуален за Румъния, но за България е един от водещите.

Правосъдието дава 44 000 лв. за сайт за човешките права

Министерството на правосъдието обяви обществена поръчка за изработката на сайт за защита на човешките права на стойност 44 000 лв, с ...

Департаментът на САЩ изразява тревогата си, че в България се наблюдава все по-неблагоприятен по отношение на медийната свобода климат, почти тотална липса на медиен плурализъм, както и срив в професионалните стандарти, когато става дума за медийното отразяване. Дори е изгубено нивото, достигнато преди страната да стане член на Европейския съюз, се споменава още в доклада.

В индекса за медийна свобода на „Репортери без граници“ за 2015 г. България е класирана на 106-о място от общо 180 страни, докато Румъния се намира на много по-благоприятната 52-ра позиция.

Като ключов проблем за България се посочва и лошото отношение към сирийските бежанци.

Използвани източници: Human Rights Report of the United States’ Department.

130 хил. евро обезщетение за двама затворници в Гуантанамо

Европейският съд по човешките права (ЕСЧП) в Страсбург окончателно постанови, че Полша е виновна за нарушаване на правата на човека зар...

Автор: Теодор Спасов

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com