Десетки са ранени след масовия протест срещу македонския премиер

5662
Десетки са ранени след масовия протест срещу македонския премиер

Десетки граждани са ранени при масовия протест срещу режима на Никола Груевски в центъра на Скопие.

За момента не се знае точният брой на ранените протестиращи, съобщава се, че сред тях има поне един журналист и фоторепортер. Властите обявиха, че има 15 ранени полицаи, съобщава БГНЕС.

Полицията използва сълзотворен газ и водни оръдия, за да разпръсне хилядите граждани, които се бяха събрали спонтанно пред сградата на правителството в Скопие, след като лидерът на опозиционния Социалдемократически съюз на Македония /СДСМ/ Зоран Заев направи поредното разкритие за скандалното управление на Никола Груевски и неговата клика. Този път ставаше дума, че властите са прикрили убийството на 22-годишен младеж през 2011 г., жестоко пребит от полицията, контролирана от управляващата ВМРО-ДПМНЕ.

Хилядите протестиращи граждани скандираха "Убийци! Убийци!", "Отивай си, Груйо" и искаха справедливост. Вместо това полицията използва настъпването на властта, за да се разправи брутално с хората. Тя използва сълзотворен газ и димни гранати. За да устоят на тяхната атака в първите редици на протеста имаше много младежи, които с телата си прикриваха по-възрастните протестиращи. Те преобърнаха част от контейнерите за боклук, за да създадат естествена преграда пред атакуващите ги специални части.

Лидерът на СДСМ Зоран Заев призова за спокойствие и нормализиране на обстановката.

Контролираните от режима на Груевски медии хвърлиха вината за случващото се изцяло на опозицията. Те твърдят, че протестите били платен от Сорос "насилствен опит" за сваляне на правителството и обвиняват Заев и протестиращите граждани, че са използвали "брутално насилие".

Подкрепа за масовото гражданско недоволство в профилите си във Фейсбук публикуваха европейски представители. В една от публикациите се казва, че "няма толкова висока ограда, която да защити управляващите, които са загубили кредита на доверие в населението". "Младите се събудиха". "Младите хора в Македония протестират срещу полицейската бруталност". "Време е за промяна", пишат още в социалните мрежи европейските представители.

Повод за спонтанния протест станаха разкритията на лидера на опозиционния СДСМ Зоран Заев, който публикува поредните разкрития - записи на телефонни разговори на Груевски, вътрешния министър Гордана Янкуловска и директора на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков - братовчед на Груевски. От тях става ясно как тримата искат да прикрият истинския убиец на Мартин Нешковски, който е полицай, и да набедят обикновен служител от охраната. 21-годишният младеж бе убит в центъра на Скопие през юни 2011 г. по време на празненствата за победата на партията на Груевски - ВМРО-ДПМНЕ.

Поне от три месеца в Македония има тежка политическа криза. Опозицията направи големи разкрития за тежки корупционни схеми на премиера Никола Груевски и най-близкото му обкръжение, включващи кадруване в съдебната система и изборни манипулации, както и тотален контрол над медиите. В повечето корупционни схеми участва лично директорът на Агенцията по сигурност и контраразузнаване Сашо Миялков. Груевски многократно обвинява опозицията, че иска "да предизвика междуетнически конфликт". Той обвинява опозицията, че обслужва чужди служби.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com